Ako vidite ovaj komentar na Facebooku, prijavite ga: Riječ je o prevari koja će vam isprazniti račun

Matej Markovinović
4. veljače 2023.
Novosti
A- A+

U posljednje se vrijeme na Facebooku može naići na komentar sa srcedrapajućom pričom, čiji autor želi donirati nekoj osobi veće količine novca. Za to se potrebno javiti autoru komentara na adresu e-pošte, koji će vas na koncu tražiti podatke bankovnog računa kako bi mogao uplatiti novac. Umjesto uplate, korisnike koji “nasjednu” dočekat će prazan bankovni račun.

Foto: Unsplash/mirovina.hr

U komentarima ispod objava na Facebooku, nerijetko se zna pojaviti jedan specifičan komentar, kojeg je gotovo uvijek napisala osoba pod stranim imenom i prezimenom. U komentaru se navodi da ta osoba boluje od neke teške bolesti, najčešće raka u terminalnoj fazi te da raspolaže s povećim iznosom novca kojeg bi voljela donirati osobi “od povjerenja i poštenja”.

“Oprostite što vam se obraćam na ovakav način, bolujem od teške bolesti koja osuđuje na sigurnu smrt, radi se o raku mozga koji je u terminalnoj fazi i raspolažem s iznosom od 350.000 eura. Volio bih ga donirati nekome od povjerenja i poštenja, Želio bih donirati ovu svotu prije smrti, dani su mi odbrojani”, stoji u komentaru.

Autor ili autorica komentara na kraju zahtjeva da joj se zainteresirani za ovu donaciju jave putem e-pošte. Oni koji nasjednu, za “primanje donacije” trebat će poslati svoj bankovni račun, koji će im, naravno, biti ispražnjen, a obećanih novaca neće vidjeti. U nastavku prilažemo fotografiju cijelog komentara, kako biste sa sigurnošću znali o čemu je riječ.

Foto: mirovina.hr

Iako možda neće svaki komentar biti upravo ovakav, većina njih je napravljena na “istu foru”. Ono po čemu možete prepoznati prevaru su gramatičke greške, strano ime i prezime, adresu e-pošte koja se ne podudara s imenom i prezimenom i činjenicu da vam netko želi besplatno dati velike količine novca.

Preporučujemo, stoga, da takav komentar prijavite. To možete učiniti klikom na tri točkice pored komentara i odabirom opcije Prijavite komentar.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap