Kraljica Elizabeta ne planira u mirovinu ni sa 95 godina, ni – nikad!

Jasmina Grgurić
9. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Kraljevska palača demantirala je tvrdnje koje su se pojavile u britanskim medijima da će se kraljica Elizabeta II. povući s prijestolja i otići u mirovinu kada napuni 95 godina. No, 93-godišnja kraljica ne planira to učiniti ni 2021. ni – nikada.

Kraljica Elizabeta (Snimak zaslona/Youtube)

Prema pisanju britanskih medija, 93-godišnja kraljica Elizabeta II. za manje od dvije godine trebala se povući u mirovinu. Tron bi u tom slučaju preuzeo njezin sin, 71-godišnji princ Charles. No, kraljevska palača demantirala je takve tvrdnje. Kraljica se, naime, zbog lagodnijeg življenja pod stare dane ne misli povući s prijestolja ni kada joj bude 95 godina ni nikada.

“Ne postoje planovi za promjenu dogovora kad kraljica bude imala 95 godina, ili ikad” – poručila je kraljevska obitelj, piše USA Today.

Iz Buckinghamske palače pojasnili su da kraljica ima mnoge ovlasti i privilegije, ali da službeno umirovljenje za nju nije moguće bez političkih komplikacija, tako da ostaje na prijestolju do daljnjega. Također, glasnogovornik Clarence Housea, službene rezidencije princa Charlesa, rekao je da ne postoje planovi da se kraljevska hijerarhija promijeni.

trump
Pogledajte listu najstarijih svjetskih lidera, oni rade debelo nakon 67. godine

Kraljica Elizabeta II. najstarija je kraljica koju je Britanija ikada imala, a uz to je njezina vladavina i najduža od svih monarha u povijesti te zemlje. Desetljećima se znalo da će Njezino Visočanstvo na funkciji ostati do samoga kraja, no unatoč tomu pojavile su se glasine prema kojima bi za 18 mjeseci, koliko ima do 95. rođendana, ipak odstupila.

Jedini način na koji bi kraljica mogla odstupiti sa svoje dužnosti jest teška fizička bolest, poput moždanog udara ili Alzhemerove bolesti, ali i u tom slučaju bi morala dobiti odobrenje da je nesposobna obavljati svoju funkciju, uz vrlo zahtjevnu proceduru predavanja krune.

 

Kraljica Elizabeta ne planira u mirovinu ni sa 95 godina, ni – nikad!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap