Božićni ručak u pučkoj kuhinji: “Kada dočekaš mirovinu, onda si odmah socijalno ugrožen”

Josip Mihaljević
16. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

I ove godine brojni će umirovljenici božićni ručak dočekati u pučkoj kuhinji. Ustanova Dobri dom Grada Zagreba operira na četiri lokacije, a svakog dana podijele oko 2.300 obroka za ručak.

pucka kuhinja

Foto: Youtube screenshot

Ustanova Dobri dom Grada Zagreba osnovana je u veljači 2004. godine i pruža uslugu prehrane za građane Grada Zagreba u socijalnoj potrebi, piše Sindikat umirovljenika.

Dobri dom je u Zagrebu na četiri lokacije, u Branimirovoj 35, Cerskoj 3, Alfirevićevoj 6 i u okviru “Termičkog bloka Kosnica” za korisnike prenoćišta. Pučke kuhinje su organizirane svakog dana, a između 11 i 13:30 sati podijele oko 2.300 obroka za ručak, za jednako toliko korisnika.

Novinar Sindikata umirovljenika otišao je u ovo predbožićno vrijeme posjetiti pučku kuhinju u Branimirovoj ulici, vidjeti kako se hrane socijalno-ugroženi i kako će im izgledati božićni ručak.

“Kad dočekaš mirovinu, onda si odmah socijalno ugrožen. Ja sam devet godina u invalidskoj mirovini, radio sam 28 godina. Kad platim režije ostane mi 600-700 kuna za život. Svi smo ovdje jer nam je voda već prešla preko grla. Moram ovdje dolaziti svakodnevno, jer ako ne dolaziš par dana izgubiš pravo. Klopa nije loša, ali je malo. Kad pojedeš, nakon dva sata ponovno moraš jesti”, kazao je jedan umirovljenik.

Nedjeljom i blagdanima malo kvalitetniji meni

Pitanje za Vladu: Kako preživjeti sa 1.300 kuna mirovine?

Isti umirovljenik kazao je kako je nedjeljom i blagdanima hrana malo kvalitetnija, a nada se da će za Božić biti isto.

Iz Ustanove Dobri dom kažu kako za nadolazeće blagdane uvijek nastoje da bude što ugodnije, što će se preslikati i na božićnom meniju. Na Badnji dan će korisnicima biti ponuđen brudet od bakalara na bijelo, kruh, banana i naranča. Na sam Božić jest će se goveđa juha s mesom i rezancima, pureći zabatak s mlincima i povrće na maslacu, umak od bosiljka, kruh, kisela miješana salata i rolada.

“Ujutro ću otići na misu, lijepo se pričestiti, tu ću doći po ručak, nakon toga ako po putu nađem koju plastičnu bocu, idem doma”, kazala je jedna umirovljenica koja je htjela ostati anonimna.

S mirovinom od 1.700 kuna primorana je ići u Pučku kuhinju i skupljati ambalažu:

“Kad platim struju, vodu, sve, onda ostanem bez kune, ali skupim boce pa preživim. Ne očekujem ništa spektakularno od božićnog ručka, doduše hrana bude malo bolja nego inače. Ja sam zadovoljna, dobijem svaki dan jelo i zahvaljujem Bogu na tomu”, ispričala je novinaru Sindikata umirovljenika.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap