Tomašević o najranjivijima: ‘Za socijalno ugrožene 28 milijuna eura godišnje, to je proračun Zaprešića’

Luka Kalac
20. veljače 2024.
Novosti
A- A+

U Dobrom domu grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na važnost te ustanove, kao i na važnost pučke kuhinje, pričao je i o socijalno najugroženijim sugrađankama i sugrađanima te o socijalnu pomoć za 90.000 korisnika, za koju se izdvaja 28 milijuna eura godišnje. Tom je prilikom istaknuo kako su osobe starije od 65 godina života koje žive u samačkim kućanstvima u najvećem riziku od siromaštva, a dotaknuo se i teme beskućništva i otvaranja novog prihvatilišta.

Pučka kuhinja i blagovaonica u ustanovi Dobri dom Grada Zagreba smještena u Ulici Frana Alfirevića 6.

Pučka kuhinja | Foto: Dobri dom / Screenshot Facebook / Grad Zagreb

Kada je riječ o socijalno najugroženijim građanima, gradonačelnik Tomašević je na obilježavanju 20. godišnjice djelovanja Ustanove Dobri dom Grada Zagreba, u Pučkoj kuhinji istaknuo kako je Dobri dom jedna od 340 ustanova Grada Zagreba, ali možda i najbitnija kada je riječ o prehrani te skupine Zagrepčanki i Zagrepčana. Dotaknuo se i problema starijih osoba, ali i beskućnika.

Socijalna pomoć za čak 90.000 korisnika

Naglasio je važnost borbe protiv siromaštva i nejednakosti za koje je rekao da Grad Zagreb tu borbu izvršava na sustavan način. Odlukom o socijalnoj pomoći Grada Zagreba obuhvaćeno je čak 90.000 korisnika, a Tomašević je najavio proširenje te mjere.

– Za socijalno ugrožene izdvajamo 28 milijuna eura godišnje. To je proračun Zaprešića, kazao je Tomašević te čestitao svim djelatnicima Ustanove Dobri dom za čiji je rad potrebna požrtvovnost i ljubav, objasnio je Tomašević.

Dobri dom je posebno bitan zbog pučke kuhinje. Svakodnevno građanima omogućuje, prema Tomaševićevim riječima, jedan topli obrok u tri pučke blagovaonice širom grada. Ta ustanova pripremi obroke za 1.717 ljudi na što iz proračuna Grada Zagreba ide 1,5 milijuna eura.

Posebna pozornost usmjerena prema osobama treće životne dobi

To su samo obroci u okviru pučke kuhinje, ali tvrdi Tomašević kako postoje i dodatni obroci. Na raspolaganju su i usluge dostave dodatnih obroka u domove socijalno ugroženih sugrađanki i sugrađana, pomoć u obiteljskim paketima i pomoć u mliječnoj hrani za obitelji s djecom.

– Bez Dobrog doma dobar dio naše socijalne politike ne bi bio moguć. Mi neprestano gledamo kako unaprijediti kapacitet Dobrog doma, kako da na još neki način obuhvatimo još više korisnika kroz naše programe. Isto tako, moram reći da je deinstitucionalizacija socijalne politike i socijalne skrbi ono što je budućnost naše politike, ono što je progresivno u svim socijalnim politikama zapadnoeuropskih zemljama, pojasnio je gradonačelnik Zagreba.

U nastavku je istaknuo kako posebno mare za socijalno ugrožene građane treće životne dobi.

– Nama je stalo da što više sugrađana, posebice kada govorimo o starijima, boravi što više u svojim domovima a što manje u ustanovama kao što su domovi za starije i nemoćne. Da bismo to mogli, jedan od instrumenata je dostava obroka za najugroženije građane u njihove domove, rekao je Tomašević.

dvije starije osobe jedu hranu s tanjura
'Povijesni' Tomaševićev plan u domovima za starije: 'To je projekt koji nigdje u Hrvatskoj ne postoji'

‘U najvećem riziku od siromaštva su osobe starije životne dobi’

Još jednom je Tomašević čestitao zaposlenicima Dobrog doma, Upravnom vijeću, ravnatelju tvrdeći da to nije samo posao, već se to radi jedino ako se vjeruje u to.

– Osobe koje su u najvećem riziku od siromaštva su osobe starije životne dobi, pogotovo stariji od 65 godina koji žive u samačkim kućanstvima, s naglaskom na žene. Osim njih, tu su jednoroditeljske obitelji u kojima je više djece. U povećanom riziku od siromaštva su obitelji kojima su osobe s invaliditetom odnosno djeca s poteškoćama u razvoju budući da troškovi koji su povezani s time itekako iscrpljuju i prema tim skupinama građana smo posebni usmjereni, rekla je pročelnica za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović.

Otvaranje prihvatilišta za beskućnike

Gradonačelnik se osvrnuo i na temu beskućnika. Ovom prilikom je rekao kako će Zagreb ići u povećanje davanja, a podsjetio je i na nedavno otvaranje prihvatilišta u Vukovarskoj. Podsjećamo kako je iz proračuna Grada Zagreba za te potrebe izdvojeno 1.100.000 eura.

– S radom je 4. veljače počelo i prenoćište u Ilici 29. Riječ je o nekih 300 kvadratnih metara u strogom centru grada. I taj prostor je predstavio značajno poboljšanje uvjeta jer su osigurane odvojene muške i ženske spavaonice te sanitarni čvorovi. Upravo u tu svrhu smo stavili  i gradsko kupalište u Ilici 8. Uz to, imaju na raspolaganju malu kuhinju i blagovaonicu. I tu imamo nešto što je otvoreno kao prenoćište nedavno, ali idemo i dalje takvim mjerama, tvrdi Tomašević.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap