Borić: Mirovine 1.400, a granica siromaštva 2.400 kuna, kakva je to matematika?

Jasmina Grgurić
1. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Ispred nove lijevo-zelene platforme “Možemo” u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića gostovala je znanstvenica i aktivistica Rada Borić, zagrebačka gradska vijećnica Nove ljevice. Osim aktualnih problema u gradu Zagrebu, dotaknula se i socijalne nepravde u Hrvatskoj koja najviše pogađa – umirovljenike.

Rada Borić (Nedjeljom u dva)

Znanstvenica i gradska vijećnica Rada Borić predstavila je u “Nedjeljom u 2” program nove lijevo-zelene političke platforme “Možemo” koju na nadolazećim parlamentarnim izborima uz njezinu Novu ljevicu čine i “Zagreb je naš”, “Za grad”, Radnička fronta i ORaH.

Borić je javnosti poznata i iz emisije “Peti dan” u kojoj je s Ninom Raspudićem i Marijom Selak (Most), uz ostale, redovno analizirala društveno-političke teme. Svi troje sada su kandidati na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Najavila je “Možemo” u Sabor ulazi s “lex Zagrebom” kako bi se osigurao novac za obnovu grada i ugrožene stanovnike nakon potresa. Uz borbu za ekonomsku, posebno je naglasila socijalnu pravdu pri čemu je istaknula upravo najugroženije na ovom polju – umirovljenike.

Umirovljenica za Plenkovića jer joj je povećao penziju

“Neke mjere koje ćemo imati bit će s jedne strane ekonomska pravda, a s druge i socijalna pravda. Vidjeli ste statistiku, koliko ljudi već sada živi ispod granice siromaštva. Ako pogledate mirovine, 500.000 naših građana ima mirovinu od 1.400 kuna, a granica siromaštva je 2.400 kuna. Kakva je to matematika?” – pitala je u Rada Borić.

Aleksandar Stanković se nadovezao s primjerom.

“Znam jednu gospođu koja je imala mirovinu oko 2.000 kuna. Pričamo o tome za koga će glasovati, ona je lijeve provenijencije, možda čak sklona vama i vašoj opciji. Međutim, ona kaže da će za Plenkovića. Zašto, veli jer joj je on jedini u ovih 20 godina povećao penziju za 500 kuna. Tu ne igraju nikakvi drugi argumenti. Umirovljenike kod tog umirovljeničkog dijela briga samo koliko će im sjesti na njihov račun” – kazao je voditelj.

Borić je odgovorila da su mnogi glasovali i za gradonačelnika Milana Bandića koji pred izbore umirovljenicima obično zna pokloniti sto kuna tako što nađe neku osnovnu na temelju koje to napravi.

“Razumijem ljude kojima je doista važno svakih sto kuna, a ne ovdje 500, ali mi zasada nismo imali prilike napraviti drugačiju vrstu redistribucije, nadamo se da ćemo imati” – dodala je.

Reforme, referendumi i zborovi građana

Matica umirovljenika: 50 posto umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna!

Borić je rekla da će “Možemo” na parlamentarne izbore izići u svim izbornim jedinicama. Posebno je istaknula potrebu za provođenjem reformi, o kojima se samo priča, ali se u stvarnosti ne provode, kao i važnost izjašnjavanja volje građana na referendumima, ali i putem zborova građana. Građani bi, smatra, sami trebali odlučiti kada je recimo najbolje slaviti Dan državnosti ili hoće li se Trg zvati po maršalu Titu, iako je to za nju, kako kaže, nebitno političko pitanje.

Dodala je da neće u koaliciju s HDZ-om (ni sa Škorom), jer su imali 30 godina da državu i Zagreb učine boljima. Oštro je osudila političko trgovanje “žetončićima” zalažući se da mjesto ostaje izabranim strankama i zastupnicima. Ipak, znanstvenica podržava dizanje ruke za projekte koji su dobri, bez obzira iz koje opcije oni dolazili.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima 5. srpnja?

 

Borić: Mirovine 1.400, a granica siromaštva 2.400 kuna, kakva je to matematika?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap