Matica umirovljenika: 50 posto umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna!

Josip Mihaljević
26. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) danas se oglasila s priopćenjem u kojem upozorava na težak položaj stotine tisuća hrvatskih umirovljenika. Pozivaju sve stranke da na predstojećim izborima ponude rješenja za egzistencijalne probleme osoba starije dobi.

Višnja Fortuna/HRTi/Treća dob

Matica umirovljenika Hrvatske upozorava na težak položaj i sve veće siromaštvo umirovljenika, a od političkih stranaka traže da iskoriste izbore da umirovljenicima (koji čine trećinu biračkog tijela) ponude rješenja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Petrović i Fortuna pred ministra stavile zahtjeve umirovljenika!

“Matica umirovljenika Hrvatske upozorava na težak položaj i sve veće siromaštvo umirovljenika što potvrđuje i njena analiza iz koje se vidi da točno 50 posto, odnosno 575.000 umirovljenika, prima prosječnu mirovinu od svega 1.420 kuna i to nakon nedavnog usklađivanja od 0,7 posto.

Prema najnovijim podacima prosječna mirovina svih umirovljenika, stečena na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, sada je 2.523 kune, a to je samo 37,5 posto prosječne neto plaće što je najniže od svih europskih zemalja. Kada se uzme u obzir da je kod nas linija siromaštva 2.485 kuna onda se vidi da je stanje zabrinjavajuće i stoga Matica poziva sve stranke da u svojim izbornim programima ponude rješenja za te egzistencijalne probleme osoba starije dobi koje čine trećinu ukupnog biračkog tijela.

Brojni umirovljenici s velikom zabrinutošću postavljaju pitanje kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava i navode da je velik broj njih doveden u nepodnošljivu situaciju.

Sve veće siromaštvo je i posljedica postojeće formule za usklađivanje mirovina koja je osnovni uzrok njihovog stalnog pada u odnosu na rast plaća. Matica stoga ponovno predlaže promjenu formule na način da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća ili samo s rastom potrošačkih cijena zavisno od toga koji je parametar veći.

Uz ostalo Matica je već predložila i izmjenu u obiteljskom zakonodavstvu na način da bračni partner može, uz zadržavanje svoje, naslijediti i dio mirovine preminuloga. Dijalog o tome s Vladom, preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, već je započet i Matica izražava nadu da će biti i pozitivno završen”, piše u priopćenju kojeg potpisuje predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

Matica umirovljenika: 50 posto umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap