‘Njemački Pavić’ traži uvođenje minimalne mirovine od 900 eura!

Jasmina Grgurić
5. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Njihov ministar rada smatra da povećanje mirovina za 20 eura neće pomoći nikomu, stoga nudi svoj prijedlog. Njime bi, ističe, u prvom redu zaštitio radnike na minimalcu koji danas primaju oko 500 eura mirovine te su ovisni o sustavu socijalne pomoći.

Foto: Unsplash

Najniža mirovina u Hrvatskoj za 40 godina radnog staža iznosi 2.544 kune. Gotovo je to trostruko manje od predložene najniže mirovine u Njemačkoj. Upravo u toj zemlji, koja radničke i umirovljeničke snove ostvaruje sve većem broju Hrvata, traje rasprava o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura. No, vladajuće stranke ne mogu se složiti oko prijedloga.

Nesloga se pojavila u vladajućoj demokršćansko-socijaldemokratskoj koaliciji zbog prijedloga socijaldemokrata o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura.

Duplo veće mirovine za četiri milijuna umirovljenika

“Moj cilj je da ne povećavamo mirovine za 20 eura, jer to neće nikome pomoći. Povećanje mora biti mnogo veće“ – izjavio je tamošnji ministar rada Hubertus Heil, prenosi Večernji list.

Njihov “Pavić” kao član SPD-a, Socijaldemokratske stranke Njemačke, ponudio je stoga vlastiti koncept povećanja mirovina. Minimum od 900 eura. Svrha je, ističe Heil, financijski pomoći radnicima koji su čitav život radili za minimalac te trenutno primaju oko 500 eura mirovine. Tim više jer su oni ovisnici o sustavu socijalne pomoći, što je u svakom slučaju nedostojno.

Koncept “temeljne mirovine”, odnosno mirovine za dostojanstvenu starosti, donio bi čak dvostruko veću mirovinu za oko četiri milijuna njemačkih umirovljenika. Radnik bi nakon 35 godina staža imao mirovinu oko 900 eura, umjesto sadašnje najniže propisane mirovine od 424 eura, uvećano za cijenu najma i režija. Oko 500 eura primaju sada oni sa 40 godina staža.

No, njegovi koalicijski partneri iz demokršćanske Unije smatraju da je takav prijedlog ipak pretjeran.

Hrvatska daleko ispod sa samo 63 kune po godini staža

“Mi smo i dalje za ciljanu individualnu financijsku pomoć, a ne za paušalno povećanje mirovina“ – smatra Peter Weiss, glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU.

Više od 800 tisuća umirovljenika živi s mirovinom nižom od radničkog minimalca

Angela Merkel podsjetila je na koalicijski sporazum u kojem se govori o minimalnoj mirovini za oko 10 posto višoj od socijalnog praga, dok Heilov prijedlog znači povećanje od 20 posto. Njega pak podržavaju istaknuti članovi SPD-a, ali i radničko krilo Unije CDU/CSU.

Uvođenje najniže mirovine od 900 eura državu bi koštalo oko 5 milijardi eura godišnje.

Podsjetimo, vrijednost najniže mirovine u Hrvatskoj po godini staža iznosi 63,61 kunu. Za 40 godina rada to je svega 2.544 kune, a za minimalnih 15 godina samo 954 kune.

Najniža starosna mirovina za 35 godina staža u Hrvatskoj je, usporedbe radi, trostruko manja i iznosi 2.226 kuna.

Takva vrijednost određuje se onima koji bi na osnovu staža i ostvarenih plaća imali manje od tog zajamčenog minimalnog iznosa.