Bivšim saborskim zastupnicima povećanje mirovina donijelo STO kuna povišice!

Jasmina Grgurić
21. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Rujanska isplata donijela je umirovljenicima “povišicu” od 1,41 posto kroz drugo ovogodišnje redovno usklađivanje mirovina prema rastu cijena i plaća. Prosječna umirovljenička primanja za kolovoz porasla su tako 33 kune, a građani su dobili i zaostatke za srpanj. Bivšem radniku nedovoljno i za kilogram mesa, dok saborski zastupnici u mesnici mogu birati.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Prosječna mirovina isplaćena ovoga mjeseca viša je za 33 kune te sada iznosi 2.558 kuna, što je rezultat drugog ovogodišnjeg usklađivanja od 1. srpnja pa su umirovljenici dobili i zaostatke za sedmi mjesec. “Povišica” iznosi svega 1,41 posto, prema rastu potrošačkih cijena i prosječne plaće u prethodnom  polugodištu.

Bez primanja koja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplaćuje u inozemstvo, prosječna mirovina iznosi 2.869 kuna, što je 38 kuna više nego prošlog mjeseca.

Starosna mirovina u prosjeku iznosi 2.774 kune, što je 35 kuna više. Prijevremena starosna mirovina koja se umanjuje zbog ranijeg umirovljenja sad iznosi 2.659 kuna, odnosno 36 kuna više. Obiteljska mirovina je sada 2.088 kuna, odnosno 27 kuna više, a invalidska mirovina je 2.083 kune, dakle 28 kuna više od sada.

Sutra isplata mirovina, umirovljenici će dobiti dvostruku "povišicu"

Međutim, kada zavirimo u mirovine ostvarene prema posebnim propisima, slika je ipak znatno povoljnija. Oni koji imaju najviše, pa im i najmanje treba, dobili su najizdašnije povećanje. Sto kuna više sjelo je tako na račune nekadašnjih saborskih zastupnika, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i državnih revizora. Njih 681 sada ima prosječnu mirovinu od čak 10.167 kuna, dakle stotinu kuna više nakon usklađivanja koje su prosječni umirovljenici jedva osjetili.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, njih 71.136 umirovljenih prema ZOHBDR-u, imaju po novom 6.025 kuna prosječne mirovine, što je 76 kuna više. Imamo i 45.445 mirovina ostvarenih istovremeno i prema općim propisima i prema Zakonu o braniteljima. Njihov prosjek je samo 2.835 kuna, s povišicom od 42 kune u odnosu na prošli mjesec.

 

Bivšim saborskim zastupnicima povećanje mirovina donijelo STO kuna povišice!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap