Bivši ministar zdravstva opet želi biti gradonačelnik, cilja na umirovljenike!

Jasmina Grgurić Zanze
10. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Nekadašnji ministar zdravstva, saborski zastupnik i gradonačelnik u dva mandata ponovno je u utrci za prvog čovjeka Dubrovnika, nakon što se na prošlim lokalnim izborima nije mogao kandidirati zbog presude za zloporabu položaja i ovlasti. U međuvremenu je otišao i u saborsku mirovinu, a kao umirovljenik pun je obećanja upravo za tu populaciju.

Andro Vlahušić (Snimak zaslona/Dubrovačka televizija)

Kao nezavisni kandidat na listi platforme HNS-a, HSLS-a i Reformista “Dubrovnik – naš grad” nekadašnji ministar zdravstva, saborski zastupnik i gradonačelnik u dva mandata u novoj je utrci na prvog čovjeka grada. Andro Vlahušić (60) na toj je poziciji bio od 2009. do 2016. godine, a na lokalnim izborima 2017. nije se mogao kandidirati zbog presude za zloporabu položaja i ovlasti.

Veće naknade, uskrsnice, božićnice i dopunsko

Nakon toga je, kako je svojedobno pisao Dubrovnik net, sa 57 godina postao umirovljenik, iskoristivši pravo na saborsku mirovinu koja u prosjeku trenutno iznosi 10.286 kuna. No, gradonačelnička pozicija, uz ugled koji nosi, ipak je nešto bolje plaćena. Također, nedavno je kazao kako radi i kao profesor na dubrovačkom Sveučilištu, a čini to kao nastavnik na prediplomskom studiju Sestrinstva.

Inače, za presudu u aferi Šipan nastupila je rehabilitacija 2019. godine pa se Vlahušić može slobodno opet kandidirati na izborima.

U još jednoj utrci nekadašnji je ministar zdravstva kao umirovljenik pun obećanja upravo za umirovljeničku populaciju u Dubrovniku, na čije glasove očito cilja. Tako najavljuje 100 kuna veće naknade za one najsiromašnije, ali i još neke povlastice poput uskrsnica, božićnica, plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja iz gradskog proračuna, a najavljuje i gradnju novog doma umirovljenika.

Andro Vlahušić u saborskoj je mirovini, a sada ima i status branitelja

“Povećat ćemo imovinski cenzus s dosadašnjih 1.800 kuna na 2.000 kuna, čime će se značajno povećati broj umirovljenika koji će primati naknadu. Povećava se i visina te naknade pa će oni, umjesto dosadašnjih 200, primati 300 kuna mjesečno, dok će stariji od 65 godina bez prihoda, umjesto dosadašnjih 300 kuna, dobivati svaki mjesec 400 kuna.

Svim umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 4.000 kuna, kao i nezaposlenima, plaćat ćemo dopunsko zdravstveno osiguranje u punom iznosu. Uz to, svi umirovljenici koji primaju mirovinu manju od 4.000 kuna dobivat će za Uskrs i Božić, zavisno od visine mirovine, od 400 do 1.000 kuna” – priopćio je medijima Andro Vlahušić.

Novi dom, dnevni boravci i SOS narukvice za starije

Nužno potrebne dodatne kapacitete za smještaj umirovljenika osigurat će, kaže, izgradnjom Doma umirovljenika ispod Petke. Također, obećava smanjiti i cijenu smještaja u nekadašnjem hotelu Gruž koji se rekonstruira u Dom umirovljenika. Najavljene cijene su, ističe, od 11 do 12 tisuća kuna pa Vlahušić obećava da će ih za dubrovačke umirovljenike prepoloviti.

Umirovljenicima u mandatu obećava i nove prostore za druženje, rad te dnevni boravak, društvene programe te povremene liječničke preglede. A tu su i SOS narukvice koje će starijim građanima omogućiti pritiskom na dugme uspostavu brzog kontakta s osobama za hitnu pomoć. Već u prvoj godini mandata osigurat će ih, kaže, 500, a u ukupnom mandatu 2.000 takvih narukvica.

Više o ostvarivanju prava na saborsku mirovinu i njihovu ukidanju pročitajte na ovom linku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap