Beroš: Covid potvrde ne limitiraju ljudska prava i slobode nego ih povećavaju

Josip Mihaljević
12. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 12 sati. Članovi stožera su govorili o epidemiološkom stanju i uvođenju nove mjere obveznog testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli.

stozer

Foto: Facebook screensho

U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.449 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846.

Među njima je 2.086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijent.

Preminule su 53 osobe. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 528.286 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 9.774 preminule, ukupno se oporavilo  478.666 osoba od toga 4.639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 30.252 osobe.

Do danas je ukupno testirano 3.246.065 osoba, od toga 15.067 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 11.11.2021 utrošeno je 3.790.884 doza cjepiva, a cijepljeno je 49,51% ukupnog stanovništva, odnosno 59,20% odraslog stanovništva. Na dan 11.11.2021 utrošeno je 31.406 doza cjepiva, a od toga je  18.481 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 11.11.2021 2.009.038 osoba cijepljeno je barem jednom dozom,  a od njih je cijepljenje završeno za 1.845.345 osoba ( 1.711.702 osoba  cijepljeno s dvije doze te 133.643 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen),  što čini 54,55% odraslog stanovništva.

Capak: U ovom tjednu rast novozaraženih od 36 posto

Krunoslav Capak dao je pregled epidemiološke situacije. Kazao je kako u ovom tjednu u odnosu na prošli tjedan imamo rast od 36 posto što se tiče novih slučajeva. Prosječna incidencija u RH iznosi 1609,8. Najviša je u Međimurskoj županiji (2390), a najmanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1111).

“Devet najmlađih preminulih u zadnjih sedam dana bilo je u dobi od 25 do 49 godina i svi su bili necijepljeni”, kazao je Capak.

Božinović o obveznim testiranjima i covid potvrdama

Stožer je donio odluku kojom se uvodi sigurnosna mjera obveznog testiranja na covid prilikom dolaska na posao za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine. Odluka stupa na snagu 16. studenog, kako bi se u ponedjeljak svi mogli testirati.

covid potvrda
Uskoro će vam covid potvrda trebati i za - odlazak u mirovinu

“Od utorka, 16. studenog, svi oni na koje se odnosi ova odluka prije dolaska na svoje radno mjesto ili prilikom dolaska ako poslodavac to organizira, morati testirati najmanje dva puta tjedno. Svaki poslodavac će za sebe urediti koji su to dani. Oni će se moći testirati na ukupno 6407 testnih mjesta u RH. Popis svih testnih mjesta bit će vidljiv na stranicama Ministarstva zdravstva, HZJZ-a, Ravnateljstva civilne zaštite i HZZO-a”, kazao je Božinović.

Testiranje se odnosi samo na one koji nemaju covid potvrdu:

“EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, da je negativna na virus ili da je preboljela ili da je cijepljena. Osim za sve zaposlenike, ista odluka se odnosi i na sve stranke koje dolaze u službene prostore. Oni koji odbiju testiranje ili odbiju predočiti covid potvrdu, ne mogu ulaziti i boraviti u prostorijama u kojima su zaposlenici”, kazao je Božinović.

Ova odluka ima i svoje izuzetke, to su: studenti (ako obrazovna ustanova ne odredi drugačije), učenici (u školama), osobe mlađe od 16 godina, osobe koje dovode dijete ili učenika u školu ili vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u HZZO podižu svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice i na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo.

Beroš: Nove mjere povećavaju ljudska prava i slobode

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je epidemiološke stanje zabrinjavajuće.

“Trenutak je da zažive nove mjere. Ova mjera obveznog testiranja koja je već zaživjela u zdravstvu i socijali se širi. Na taj način ostvarujemo još veću zdravstvenu sigurnost za sve naše građane i smanjujemo mogućnost virusu da se širi. Umanjujemo njegov kapacitet. Tomu svjedoče dosadašnja iskustva iz zdravstvenog sustava i sustava socijale. U tom periodu detektirano je preko 580 onih koji su bili pozitivni, a da to nisu znali.

Širenje ove nove sigurnosne mjere nikako ne limitira ljudska prava i slobode, naprotiv, ona ih povećava. Omogućuje nam svakodnevne aktivnosti. Možemo naše teško bolesne sugrađane pitati da li su u stanju konzumirati svoja ljudska prava i slobode. Nisu. Imajmo to na umu kada je riječ o novim mjerama i prihvatimo ih svi skupa”, kazao je Beroš.

Moramo li imati covid potvrdu kada idemo napraviti novu osobnu iskaznicu, kada šaljemo poštu…?

Novinari su pitali kako će nova mjera izgledati u stvarnosti, primjerice, hoće li građani morati imati covid potvrdu kada idu napraviti novu osobnu, kada šalju poštu i slično.

“Kada je u pitanju pošta, kada se radi o pošiljkama koje imaju pravne posljedice – te osobe su izuzete od posjedovanja covid potvrde da ne bi kasnije rekle da je razlog covid potvrda. Ali uz pridržavanje epidemioloških mjera. Što se tiče osobne iskaznice, dakle, izuzetak su samo djeca do 16 godina”, kazao je Božinović.

 

 

Beroš: Covid potvrde ne limitiraju ljudska prava i slobode nego ih povećavaju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap