Beroš: Britanski soj polako počinje dominirati u Hrvatskoj, povećajte osobnu odgovornost

Josip Mihaljević
15. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 129 novih slučajeva na 2563 testova, a preminulo je osam osoba.

stožer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4342.

Među njima su 874 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta.

Preminulo je 8 osoba.

U samoizolaciji je trenutno 17 840 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 431 342 osobe, od toga 2 563 u posljednja 24 sata.

S dvije doze cijepljene su 70.963 osobe.

Beroš: Britanski soj polako preuzima dominaciju u Hrvatskoj

Porast brojki novozaraženih i hospitaliziranih postao je nažalost trend kontinuiteta, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Mi smo jedini koji možemo prekinuti uzlazni trend. Dovoljno je upozorenja oko nas, uključujući i dominaciju britanskoj soja koji je zarazniji, on polako preuzima dominaciju u Hrvatskoj i Europi. Nadalje, dinamika isporuke cjepiva svima vam je poznata. Isto tako, pogoršanje epidemiološke situacije u okruženju dodatan je element da poradimo na osobnoj odgovornosti.

Očuvajmo hrvatski model mjera koji je među najliberalnijima, bez određenog zatvaranja i bez policijskog sata. To traži malu žrtvu, povećanje osobne odgovornosti”, kazao je Beroš.

Komentirao je i AstraZenecino cjepivo:

“Davno prije je ono bilo najavljeno kao prvo učinkovito cjepivo. S tim cjepivom su najveći problemi glede isporučenih količina, a najveće dileme mogu li se njime cijepiti starije i da li izaziva neke poremećaje. Kao odgovorni pojedinci, želimo o svemu izvijestiti na utemeljen i znanstven način. Svjetska zdravstvena organizacija ovih je dana upozorila da je preko 268 milijuna ljudi u svijetu cijepljeno ovim cjepivom i da nema jasnih pokazatelja da je u većem opsegu od ostalih cjepiva ovo cjepivo povezano sa smrtnim ishodima ili određenim poremećajima”, kazao je Beroš.

Uvozimo li rusko i kinesko cjepivo?

Novinari su objavili da je u Hrvatsku stigla dokumentacija o ruskom cjepivu. Koji su sljedeći potezi?

“Ja ne znam sadržaj dokumentacije, znam samo što je zatraženo od ruske strane. To je u nadležnosti HALMED-a. HZJZ nema uvid u te dokumente, osim ako nas HALMED neće angažirati za ocjenu nekih od elemenata”, kazao je Capak.

Koliko bi doza naručili? Capak odgovara da se o tomu nije razgovaralo.

Spominje se i interventni uvoz kineskog cjepiva.

“Mi smo razgovarali s predstavnicima kineske farmaceutske tvrtke, to je jedna koja nas je kontaktirali, imamo online sastanak s drugom ovoga tjedna. Napravljen je određen zapisnik i zaključak od strane stručnjaka HZJZ-a, upućeno je to na Ministarstvo zdravstva. Nismo dobili dovoljno informacija o tom cjepivu da bi mogli donijeti stručni sud o tomu koliko je učinkovito i kakve nuspojave ima. To bi trebali dobiti u nekoj od sljedećih faza razgovora, dobili smo samo šture informacije o vrsti cjepiva i kapacitetima proizvodnje, a nas najviše zanimaju rezultati treće faze kliničkog ispitivanja”, kazao je Capak.

Je li dva metra distance previše?

U SAD-u se posljednjih dana priča kako je distanca od dva metra možda prevelika. Njihov glavni imunolog Anthony Fauci smatra da je i jedan metar dovoljan.

“Jako je bitno radi li se o otvorenom ili zatvorenom prostoru, širenje kapljica je drugačije u otvorenom i zatvorenom. Kao što znate, kod nas je temeljem dogovora s ECDC-jem bilo odlučeno da to bude dva metra u zatvorenom i jedan metar na otvorenom. Mi smo od prvog dana svjesni da je to umjetna granica, da se za tu udaljenost smatra da je rizik dovoljno mali i da se bolest neće prenijeti. Te granice se mogu pomicati ako dobijemo odgovarajuće stručne i znanstvene potvrde da se aerosol ne širi.

Ja mislim upravo suprotno, imamo u znanstvenoj literaturi dokaza da se aerosol širi puno više od ta dva metra ili jednog metra”, kazao je Capak.

 

Beroš: Britanski soj polako počinje dominirati u Hrvatskoj, povećajte osobnu odgovornost
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap