Treća dob: Sve je više starih i samih osoba koje trebaju našu pomoć u kućanstvu

Jasmina Grgurić Zanze
19. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Kako starimo, susrećemo se s brojnim teškoćama poput samoće, nemoći i bolesti. Da bi se starijim osobama pomoglo, potrebno je pokrenuti što više socijalnih programa. Crveni križ sustavno već godinama brine o onima u perifernim, pretežno samačkim domaćinstvima, a tu je i program Zaželi koji se proširio Hrvatskom. Ovu temu obradila je danas i HRT-ova emisija “Treća dob”.

Baka Jagica živi već godinmama sama Snimak zaslona: HRT

Na brežuljcima u okolici Lepoglave već dugo sama živi i 85-godišnja Jagica Bušnja, jedna od 300 takvih korisnika varaždinskog Crvenog križa, a koju jednom tjedno obilazi njezina gerontodomaćica. Pomaže joj u svemu što ne može sama, a to podrazumijeva zdravstvenu njegu, kućanske poslove, nabavu namirnica te još mnogo više. Mnogi starci žive potpuno izolirano, a u blizini nemaju ni susjede koji bi u slučaju nužde mogli priskočiti u pomoć. Doslovno danima nemaju s kime progovoriti nijednu riječ, stoga je potreba i za ovakvim oblikom pomoći, nažalost, sve veća.

“Sama sam, tužna. Ja vam plačem dan i noć, kad sam sama. Nema vam tko drva nacijepati, nema vam tko na svijetu ništa napraviti” – u uvodnom prilogu  emisije Treća dob izjavila je baka Jagica.

Snimak zaslona: HRT

Ugovor potpisala i općina Bednja

Svrha ovakvih socijalnih programa zapravo je deinstitucionalizacija, odnosno što duže zadržavanje osoba u vlastitu domu gdje se osjećaju sigurno, umjesto da se vežu za bolnički krevet. Ali, kroz ovakvu konkretnu pomoć koju valja širiti. Upravo takav je projekt “Zaželi” Ministarstva rada i mirovinskog sustava o čijoj su važnosti za starije stanovništvo u potrebi, kao i nezaposlene starije žene, u studiju Treće dobi danas govorili dr. Spomenka Tomek Roksandić iz Referentnog centra Ministarstva zdravlja za zaštitu zdravlja starijih osoba, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Katarina Ivanković Knežević te načelnik općine Bednja, Damir Poljak koji je upravo danas potpisao ugovor o suradnji na projektu Zaželi. Njime će u Bednji za 145 starijih osoba brinuti 29 novozaposlenih žena.

“One će proći edukativne programe. Upravo ta suradnja u edukaciji i promociji gerontološke službe bit će implementirana u zbrinjavanje 145 korisnika programa na području naše tri općine. Vrijednost projekta je više od 4,5 milijuna kuna i na taj način aktivno se uključujemo u zbrinjavanje naših starijih osoba, kakvih je na našem području, nažalost moram reći, iznad 60 godina više od 53 posto što nas svrstava u stariju populaciju ne samo Varaždinske županije, nego cijele Hrvatske” – rekao je načelnik Damir Poljak za emisiju Treća dob.

Prosječna životna dob pak neformalnog skrbnika, dakle osobe koja u kućanstvu brine o starijem članu, prema istraživanju koje su u Općini nedavno proveli, je čak 57 godina.

Osim ručka, Jagica Lipak svaki dan čeka i „porciju“ razgovora

Novo tržište starije populacije

Dr. Roksandić naglasila je da program geronto njegovateljica omogućuje prekvalifikaciju onih žena za čije zanimanje više nema potrebe na tržištu, zbog čega završavaju na burzi rada. Starija populacija definira jedno novo potrošačko društvo i novo tržište koje treba iskoristiti. Upravo oni mlađi trebaju popuniti ta radna mjesta u skrbi za starije.  Gerontodomaćice kroz 160 sati edukacije uče osnove; kako postupati sa starijom osobom, koje su njezine potrebe, prepoznati rane znake određene bolesti poput demencije i slično. Stoga je namjera takvu edukaciju provoditi dodatno i inače, ponajprije među radnicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Prema riječima državne tajnice, natječaj za projekt Zaželi trenutno je zatvoren.

“Projekt je nastao kao rezultat višegodišnjeg iskustva u provedbi javnih radova. Pilot projekt pokazao je svu dobrobit u segmentu zapošljavanja i socijalnog uključivanja. Primarno je on namijenjen ženama starije životne dobi koje su dugotrajno nezaposlene. Neke od njih po deset godina bile su na burzi i već izgubile svaku nadu, a nekima možda fali godina, dvije do privremene ili starosne mirovine pa se tu rješava jedan bitan segment. Do sada imamo ugovorenih 105 projekata i došli smo do limita od 400 milijuna kuna koliko je planirano u početku. Interes pokazuje našu društvenu i socijalnu sliku s velikim brojem staračkih i samačkih domaćinstava. To mogu biti i osobe s invaliditetom.”  – rekla je državna tajnica Katarina Ivanković Knežević.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap