Sa 20 bicikala brže stižu u pomoć starijim i nemoćnim osobama

Jasmina Grgurić Zanze
9. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Među 105 ugovora vrijednih ukupno 400 milijuna kuna za zapošljavanje žena koje kroz poziv Zaželi pomažu starijim osobama, uz brojne gradove i općine, nalaze se i pojedine udruge. Jedna od njih je i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. A dio sredstava odlučila je iskoristiti na pomalo neuobičajen i vrlo koristan način.

Udruga zaposlila žene i kupila bicikle za obilazak starijih osoba Foto: UOSI SMŽ

Sisačko-moslavačka Udruga osoba s invaliditetom prijavila je vlastiti projekt “Nove vještine za jednake mogućnosti” te za njega dobila 3,2 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Cilj im je bio na 24 mjeseca, koliko program “Zaželi” i predviđa, angažirati teško zapošljive žene koje će uvelike poboljšati kvalitetu života osoba u starijoj životnoj dobi.

Zovu ih svakodnevno i zahvaljuju se

Zaposlili su tako prošlog mjeseca 20 žena, a kako bi im olakšali mobilnost i obilazak 120 korisnika uključenih u projekt udruga je nedavno kupila 20 bicikala. Uz nova prijevozna sredstva opremljena košarama za stvari i ostalom opremom, stigli su i reflektirajući prsluci, a s dolaskom lijepog vremena i bicikli su uvedeni u posao.

Prvi obilasci starijih osoba već su počeli  Foto: UOSI SMŽ

„Naši su korisnici većinom s ruralnog područja. Kuće su im uglavnom na rubovima sela te je udaljenost od jedne do druge velika pa će bicikli olakšati obilazak i skratiti vrijeme provedeno na putu. Smješteni će biti kod nekog korisnika u selu te kada žena dođe u to selo moći će se služiti biciklom. Putni troškovi od mjesta stanovanja također su osigurani. Žene bicikle koriste i u gradu jer im to omogućava i da lakše i brže odu do trgovine, ljekarne, pošte… Reakcije su i više nego pozitivne! Pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka i održavanju čistoće, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, dostava lijekova, plaćanje računa, druženje, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima od velike su važnosti našim korisnicima. To su osobe s invaliditetom, slijepe i slabovidne te osobe starije životne dobi u potrebi. Zovu nas svakodnevno, zahvaljuju se i pohvaljuju rad žena. Sve više ljudi traži ovakvu vrstu pomoći. Prvobitno smo planirali da jedna žena skrbi za šest korisnika, ali taj je broj već porastao i do deset” – za Mirovina.hr ističe voditeljica projekta Manda Šalić iz županijske UOSI sa sjedištem u Petrinji.

Izdvojili svega jedan posto sredstava

Iz udruge apeliraju i na vozače da pripaze na nove aktivne sudionice u prometu. Inače, za kupnju ovih vrijednih prometala izdvojili su svega jedan posto dobivenih sredstava, odnosno oko 30.000 kuna. Bicikli su označeni i naljepnicama s projektnim informacijama što ih čini prepoznatljivima u zajednici.

Treća dob: Sve je više starih i samih osoba koje trebaju našu pomoć u kućanstvu

Program Zaželi kojeg provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dosegnuo je limit europskih sredstava. Sa 400 milijuna kuna kroz 105 ugovora s gradovima, općinama i udrugama zaposleno je 3.000 žena koje pomažu u 12.000 kućanstava s nemoćnim i starijim osobama. One su najčešće same i izolirane mjestom stanovanja u udaljenim ruralnim krajevima te uključene u sustav socijalne skrbi. Ministar Marko Pavić na dodjeli zadnjih deset ugovora u Novskoj potvrdio je najave da se program Zaželi nastavlja s iznosom podignutim na milijardu kuna, a nove prijave već odmah su pokrile novi limit. Ukupno je planirano financiranje zapošljavanja sedam i pol tisuća žena te socijalno uključivanje za 30 tisuća starijih osoba te onih u nepovoljnom položaju.

Najveća vrijednost ovakvog projekta leži u prevenciji institucionalnizacije starijih i nemoćnih osoba te onih s invaliditetom, na način da im se pomaže u vlastitu domu. Time ne samo da se smanjuje njihova socijalna isključenost, nego i loša kvaliteta života uzrokovana siromaštvom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap