Bandićeva nasljednica umirovljenicima obećava besplatno dopunsko!

Jasmina Grgurić Zanze
11. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Sve više kandidata u finalnoj utrci za gradonačelničku fotelju cilja upravo na umirovljenike kojima obećavaju sve i svašta. Da su oni i te kako brojno i vjerno biračko tijelo zna i Bandićeva nasljednica Jelena Pavičić Vukičević koja im obećava plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret gradskog proračuna, ukoliko im mirovina ne prelazi 3.200 kuna ili su stariji od 65 godina. Ušteda je to starijim građanima od 840 kuna godišnje.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Bandićeva nasljednica Jelena Pavičić Vukičević izvadila je u ponedjeljak izborni adut iz rukava pa je tako zagrebačkim umirovljenicima, ako dođe na vlast, obećala platiti dopunsko zdravstveno osiguranje iz gradskog proračuna, ukoliko im mirovina ne prelazi 3.200 kuna ili su stariji od 65 godina. Stariji građani s jednakim prihodima već imaju besplatni prijevoz ZET-om. Osim na tramvaju, sada bi uštedjeli i dodatnih 840 kuna godišnje na dopunskom.

Obećala i novi dom te subvenciju privatnog smještaja

Isto tako, cenzus za ostvarivanje prava na mjesečnu pomoć zagrebačkim umirovljenicima ranije je povećan sa 1.500 na 1.700 kuna mirovine, čime je povećan i broj korisnika ove socijalne mjere koja iznosi 200 kuna, uz stotinu kuna uskrsnice i božićnice.

umirovljenik dopunsko
Pada broj umirovljenika s besplatnim dopunskim. HZZO: Pada, ali pad je sporiji nego ranije

Pavičić Vukičević u programu ima i gradnju novog doma za starije na Markuševcu, ali i subvencije građanima koji žele biti smješteni u privatnom domu.

Inače, pravo na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja po osnovi cenzusa imaju građani kod kojih godišnji prihod po članu kućanstva mjesečno nije veći od 1.600,12 kuna, odnosno 2.047,20 kuna za samca.

Besplatna polica za penzionere kao nova lokalna politika

Država mirovine nije izuzela iz prihoda pa umirovljenici moraju plaćati policu. Ipak, u nekim gradovima po svemu sudeći to neće morati, što će opet stvoriti nejednakost među starijom generacijom, ovisno o prebivalištu. Inače, takva praksa već postoji u pojedinim gradovima, poput Opatije.

Bivši ministar zdravstva opet želi biti gradonačelnik, cilja na umirovljenike!

Trenutno tek nešto više od 91.000 umirovljenika ima policu na teret državnog proračuna po osnovi prihodovnog cenzusa, a većina njih su samci s mirovinom ispod navedenog cenzusa.

Isto predizborno obećanje ovih je dana u Dubrovniku dao i nekadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić koji je cenzus postavio na visokih 4.000 kuna pa svi oni s manje ne bi plaćali dopunsko ukoliko dođe na vlast. I gospodarstvenik Davor Patafta varaždinskim umirovljenicima obećava plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje, ali i mnogi drugi.

Bandićeva nasljednica umirovljenicima obećava besplatno dopunsko!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap