Bakina kuhinja: Povrtni složenac pravi odabir za ljeto – lagan, zdrav i ukusan
Povrtni složenac s krumpirom, tikvicama i patlidžanom zapečen sa sirom pravi je odabir za pristigle ljetne dane – lagan je, zdrav i ukusan. Neće vam trebati puno vremena za pripremu ovog ručka, a razveselit će nepca svih ukućana. Donosimo vam recept ovog slasnog složenca.

Povrtni složenac | Foto: Mirovina.hr/Pexels/Canva
Ljeto je stiglo, a lagana jela puna povrća posebno su tijekom vrućih dana, odlična ideja. Donosimo vam recept za povrtni složenac s krumpirom, tikvicama i patlidžanom zapečen sa sirom. Neće vam trebati dugo vremena da napravite ovo jelo, a u slast će biti svima kojima ga poslužite.
Sastojci:
- krumpir (po mogućnosti mladi i manji kako bi se dobile manje ploške pri rezanju)
- 1 patlidžan (ovisno o tome za koliko osoba se radi, a jedan je taman za dvije)
- 1 tikvica (isto kao i patlidžan)
- grčki jogurt ili bešamel umak (mlijeko, maslac, brašno)
- sir po izboru
- začini – papar, sol, kopar
Priprema:
- Prvo ogulimo krumpire i skuhamo ih da ne budu premekani. Nakon toga ih pustimo da se ohlade pa narežemo tikvice i patlidžan na ploške. Bitno je da povrće ne narežemo na predebele ploške kako bi se lakše ispekle, ali ni pretanke da ne bi izgorile na tavi. Takvo narezano povrće stavimo u tavu gdje ga začinimo i lagano ispržimo na maslinovom ulju.
- Nakon toga, ohlađeni krumpir narežemo na ploške i sada imamo sve narezan sastojke od kojih možemo ‘graditi’ složenac. Prije nego krenemo, moramo imati nešto čime ćemo spajati slojeve krumpira i povrća, a to može biti grčki jogurt ili bešamel umak napravljen od maslaca, brašna i mlijeka.
- Slažemo ‘katove’ tako da prvo ide red krumpira, zatim bešamel, pa tikvice i patlidžan. Ponavljamo postupak dok ne popunimo posudu u kojoj radimo složenac. Nakon što smo ‘izgradili’ složenac po vrhu naribamo sir po izboru i pečemo ga oko 20 minuta na 200 stupnjeva.
Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.