Bakina kuhinja: Ova zaboravljena namirnica podiže dinstano povrće na sasvim novu razinu

Jasmina Grgurić Zanze
12. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Dostupna, jeftina i superzdrava, ali gotovo nepoznata namirnica – heljda – poboljšat će okus svakog povrća, bilo da je riječ o varivima ili dinstanim gustim umacima. Donosimo vam recept za heljdu s paprikom i patlidžanom, a vi možete izabrati bilo koje povrće ili meso za pripremu s heljdom, ovisno o sezoni.

Heljda s patlidžanom i rogom | Mirovina.hr

Heljda s patlidžanom i rogom | Mirovina.hr

Mnogima gotovo nepoznata namirnica, karakteristična u Hrvatskoj jedino za podneblje Međimurja i Zagorja, sadrži toliko korisnih tvari da je starije osobe nikako ne bi trebale zaobilaziti. Riječ je o heljdi koja se u kulinarstvu zbog svoje hranjivosti smatra žitaricom, iako je po vrsti zapravo povrće, a neki je ubrajaju čak i u voće. Naše su bake heljdom punile patku, a njome su se nekada punili i jastuci.

Heljda sadrži vlakna i minerale

Najbolje od svega je što je heljda cjenovno iznimno pristupačna, doista jeftina namirnica koju možemo koristiti samostalno ili kao dodatak jelima u vrlo malim količinama, tako da nam jedno pakiranje od pola kilograma može trajati jako dugo.

Heljda je bogata dijetalnim vlaknima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, a sadrži i fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan te smanjuje razinu šećera u krvi pa je povoljna za dijabetičare. Također, smanjuje visoki tlak i kolesterol te održava zdravlje kardiovaskularnog sistema te smanjuje rizik od raka.

Koristiti je možete u pripremi raznih jela od povrća, kao dodatak varivima ili kao prilog te umjesto riže u rižotima. Heljda se dobro ljubi s kupusom, keljom i peradi, ali i ostalim vrstama povrća i mesa.

Recept za gusto varivo s heljdom

Donosimo vam recept za gusto varivo s patlidžanom, paprikom rogom i heljdom. Povrće možete zamijeniti i nekim drugim, ovisno o sezoni. Mi smo pronašli posljednje patlidžane i paprike koje u dalmatinskom podneblju još uvijek rastu zbog toplog vremena. Heljdu smo dodali i varivu od mesa i slatkog kupusa, tako da su opcije brojne.

SASTOJCI:

  • pola šalice heljde
  • dva velika patlidžana
  • dvije veće roge
  • svježa rajčica ili žlica do dvije pasirane
  • velika glavica crvenog luka
  • režanj češnjaka
  • malo maslinova ulja
  • sol, papar i ostali začini po želji

PRIPREMA:

Operite i narežite svo povrće. Sitno sjeckani luk bacite na ugrijano ulje pa kratko pržite. Zatim dodajte papriku narezanu na trakice ili kockice i prižite još malo. Potom dodajte češnjak i ostale suhe začine. Kada paprika i češnjak zamirišu, ubacite narezani patlidžan (koru nemojte guliti), promiješajte, dodajte narezanu svježu rajčicu ili žlicu do dvije pasirane pa lagano podlijte s malo vode. Pustite da sve prokuha i kuha desetak minuta.

Heljdu operite pa dodajte u lonac s povrćem i uz povremeno miješanje podlijevajte i kuhajte sve skupa još oko 20 minuta. Pred kraj začinite solju i paprom i pustite da odstoji. Ako želite, heljdu možete kuhati i odvojeno pa kasnije ubaciti u dinstano povrće. Heljdu nije potrebno namakati, kuha se desetak minuta u četverostrukoj količini vode, nakon čega još treba odstajati poklopljena otprilike toliko.

Ostale recepte iz naše bakine kuhinje možete potražiti na ovoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap