Bakina kuhinja: Katarina (72) nam je otkrila recept za vrbovečku peru

Lucija Basa
12. rujna 2025.
Novosti
A- A+

Posjetili smo manifestaciju ‘Kaj su jeli naši stari’ u Vrbovcu i od gospođe Katarine Bernardić (72) dobili recept za tradicionalno jelo – vrbovečku peru. Katarina uživa u izradi, ali i u jedenju kolača koje redovito peče već 13 godina preko Udruge žena Tučenik.

Katarina Bernardić u bijeloj majici i cvrnoj kariranoj pregači drži u ruci tanjur s jelom 'vrboavačko perje'

Katarina Bernardić | Mirovina.hr

Na manifestaciji ‘Kaj su jeli naši stari’ u Vrbovcu vidjeli smo brojna jela naših djedova i baka. Gospođa Katarina Bernardić (72) već 13 godina peče kolače u Udruzi žena Tučenik, a nama je otkrila recept za jelo s dugom tradicijom, vrbovečku peru.

Tajna mekanog dizanog tijesta

Prema njenom receptu, za vrbovečko pero od sastojaka je potrebno oko 200 grama glatkog brašna, kvasac, dva decilitra mlijeka, pola kilograma sira, malo pšeničnog griza, šećer, sol i jaja. Za dizano tijesto trebaju vam brašno, kvasac, mlijeko i malo ulja.

– Za dizano tijesto se pomiješa mlijeko, ulje, glatko brašno i kvasac. Gore dolazi sir, a u sir se stavi malo pšeničnog griza da sir pokupi tekućinu, zatim šećer, sol i jaja. I odozgora se prelije s kiselim vrhnjem i jednim žumanjcem da to bude žuto i da se lijepo zapeče, objasnila je Katarina.

Zdenka Bartol otkrila nam je recept za štrukle | Mirovina.hr
Recept za domaće štrukle: Zdenka nam je otkrila i trik kod razvlačenja tijesta

Vrbovečka tradicija

Na Katarininom štandu naišli smo i na druga jela, poput štrudli od jabuka, sira, zatim bučnica, kolače s makom, te razne vrste kolača od dizanog tijesta, ali i manjih kolača. Katarina kaže da je samo prošle godine ispekla oko 30 vrbovečkih pera. Dodala je da baš voli peći, ali i jesti kolače. Ljubica Sohora iz udruge Vrbovečka pera otkrila nam je ranije svoj recept za ovu poslasticu, a što nam je sve ispričala pročitajte ovdje.

Nekada je bilo sasvim uobičajeno da svaka kuća peče svoj kruh ispod peke. Kruh se nekada radio u velikim količinama i često za razdoblje od nekoliko dana. U Vrbovcu je tako nastala tradicija da se od preostalog tijesta za kruh izrađuje vrbovečka pera. Danas je to jelo nositelj titule tradicijskog specijaliteta.

Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap