Bakina kuhinja: Kako savršeno ispeći sočni odojak sa zlatnom koricom?

Jasmina Grgurić Zanze
31. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Previsoka ili preniska temperatura, mokro meso, izostanak polijevanja, prekratko ili predugačko pečenje… Zasigurno ste barem jednom napravili neku od ovih grešaka zbog kojih vaš odojak nije ispao onako kako treba, iznutra sočan, a izvana obložen finom zlatnom koricom. Isprobali smo recept za odojak sa zlatnom koricom iz Hrvatske kuharice koji je vrlo jednostavan i ne ostavlja prostora za greške.

Ilustracija: Pixabay

Detaljni recept za savršeni, a opet vrlo jednostavni pečeni odojak sa zlatnom koricom pronašli smo u staroj Hrvatskoj kuharici Nikice Gamulina “Game”.

SASTOJCI (za četiri osobe):

  • 1 kg odojka
  • soli i papra po želji
  • 0,2 dcl ulja

ODOJAK SA ZLATNOM KORICOM PRIPREMA:

Meso operemo i dobro posušimo čistim ubrusom. Kožicu uzdužno zarežemo oštrim nožem, pazeći da ne zarežemo meso (samo 2 mm duboko). Dobro posolimo i popaprimo sa svih strana.

Pećnicu ugrijemo na 120 stupnjeva. Odojka pečemo u nauljenoj posudi po 40 minuta sa svake strane. Tijekom pečenja odojka prelijevamo pivom (po želji) i dobivenom masnoćom. Na kraju pojačamo temperaturu na 180 stupnjeva te prestanemo podlijevati. Tako će koža odojka dobiti lijepu zlatnu boju. Narežemo ga i poslužimo.

Dodatni savjet:

Ako pečemo veće komade svinjetine, bolje je da se peku na nižoj temperaturi dulje vrijeme, jer će biti sočniji. Kod pečenja meso ne čistimo od kožice, masnoća, žila i kosti, jer će nam tako pečenka biti ukusnija i sočnija.

U slučaju da više volite piletinu, možete isprobati ovaj recept.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

[BAKINA KUHINJA] Piletina u umaku od vrhnja - jednostavno i fino
[BAKINA KUHINJA] Sekeli gulaš - slasni seljački ručak koji tjera viruse
[BAKINA KUHINJA] Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način

 

 

Copy link
Powered by Social Snap