Bakić: Novac u drugom stupu je štednja građana, a onog u prvom ni nema

Jasmina Grgurić
14. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Investitor Nenad Bakić upozorava na neodrživost mirovinskog sustava koji se temelji na međugeneracijskoj solidarnosti između radnika i umirovljenika čiji je omjer gotovo izjednačen. Kako je država po svom habitusu više orijentirana na očuvanje javnog sektora, a ne na blagostanje nacije, rješenje za mirovinu vidi u vlastitoj štednji.

Ima li nade za bolji život hrvatskih umirovljenika? Foto: Mirovina.hr

Jedan od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika i investitora, Nenad Bakić, osvrnuo se na svome blogu Eclectica na najavljenu mirovinsku reformu. Napominje da su građani tek sada osvijestili da je novac u drugom mirovinskom stupu njihova štednja, no kako ni dalje nisu svjesni da u prvom stupu kroz HZMO nisu ni osigurani. Govoreći kako ondje zapravo nema nikakvog novca, naziva ga ‘protočnim bojlerom’ koji se temelji isključivo na međugeneracijskoj solidarnosti radnika s umirovljenicima. No, to podrazumijeva da imamo plaće, što je uz sadašnji omjer jednog umirovljenika na 1,2 radnika dugoročno posve neodrživo.

U prilog tomu, upozorava Bakić, ne idu ni dugoročne projekcije starosne strukture stanovništva koje evidentno i rapidno stari. Nadalje, smatra kako tu solidarnost sve više u pitanje dovodi i sve veća svijest ljudi o oporezivanju njihova novca, pri čemu je državi to uvijek bio daleko veći prioritet od blagostanja kako bi financirala horde svojih uhljebljenih stranačkih poslušnika.

Hrvatska je imala četiri radnika na jednog umirovljenika, a danas je taj omjer gotovo izjednačen

“Kolika je savjesnost države, ali i upravitelja vašeg novca u 2. stupu, pokazuje i činjenica da kad je došla velika kriza, koja je mogla biti riješena u 2 godine, ona je potrajala 6. Kako to? Pa Vlada je odustala od reformi, prioritet je bio sačuvati javni sektor, a izgubljeno je 150.000 radnih mjesta u privatnom. Zbog antireformske politike su Vladi bila zatvorena međunaradna tržišta kapitala (sjećate se da smo odmah izgubili investicijski kreditni rejting), a u njen spas su uskočili mirovinski fondovi 2. stupa s vašim novcem, koji su u kratkom vremenu poduplali ulaganja u državne obveznice s 26,5 na čitavih 53 milijardi kuna!” – piše na svom blogu Nenad Bakić.

Stoga kao najbolje rješenje za mirovinu predlaže vlastitu štednju, pri čemu svakako treba raditi na financijskoj pismenosti Hrvata.