Bake i djedove u domovima opet možemo posjećivati! Ali, ne bilo kako…

Jasmina Grgurić
2. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Sretna vijest da su s popuštanjem mjera posjete bakama i djedovima smještenima u domovima umirovljenika iznova dozvoljene odjeknula je u javnosti. No, družiti se možemo samo u vanjskom prostoru, dok je ulazak u dom moguć samo u iznimnim slučajevima.

Foto: Grad Zagreb

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovih je dana donio nove upute za sprječavanje epidemije u domovima. Blago popuštanje mjera obuhvatilo je i njih pa opet možemo posjećivati naše djedove i bake. Međutim, to je moguće činiti samo u vanjskom prostoru, uz prethodno dogovoreni raspored te sve dosadašnje mjere zaštite; fizičku distancu, maske i dezinfekciju.

Cijepljeni i oni koji su preboljeli koronu mogu izlaziti

Iznimno, novim uputama omogućuju se i posjete unutar doma i to kada, kako piše u novim uputama HZJZ-a “iz objektivnih razloga posjet nije moguće organizirati u vanjskim prostorima pružatelja usluga (primjerice nepokretni korisnici)”. No, ta se iznimka ne odnosi samo na nepokretne korisnike, nego i na niz drugih tjelesnih i mentalnih stanja osobe.

Također, preporučuje se i da u jednom posjetu jednog korisnika može posjetiti samo jedna osoba. Prije posjeta, bilo vani ili unutra, posjetiteljima se mjeri temperatura.

Stariji iza žice: Ovako žive umirovljenici u karanteni jednog od najvećih domova

Korisnici mogu izlaziti iz domova, ali samo kako bi otišli na pet ili više dana svojoj obitelji. Dobra vijest je da se ograničenje i uvjeti izlazaka iz ustanove ne odnose na osobe kojima je prošlo 14 dana od druge doze cjepiva i osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 90 dana od početka bolesti.

Dosad je u Hrvatskoj s prvom dozom procijepljeno od 50 do 70 posto korisnika domova. Oni koji još nisu, ovaj i idući tjedan trebali bi dobiti drugu dozu. Oko 20 posto ih je već preboljelo koronavirus.

Rizik od širenja zaraze još uvijek postoji

Podsjetimo, posjete su u domovima bile zabranjene posljednja dva mjeseca (od 7. prosinca do 30. siječnja) dok su tijekom dva mjeseca ranije (od 28. rujna do 7. prosinca) kao i sada bile moguće na otvorenom. Korisnici domova za starije i nemoćne posljednjih godinu dana žive uglavnom zatvoreno i izolirano, a mogućnosti za slobodnije kretanje i kontakte s bližnjima tek se sada naziru zbog cjepiva.

Iz Grada Zagreba poručuju da se članovi obitelji i prijatelji posebno raduju posjetima korisnicima domova za starije osobe, kao uostalom i sami korisnici, ali napominju kako rizik od širenja zaraze još postoji. Apeliraju stoga na odgovorno ponašanje članova obitelji i prijatelja.

Posjete treba unaprijed dogovoriti.

“Upućujemo posjetitelje korisnika domova za starije osobe da se prethodno konzultiraju sa stručnim djelatnicima domova za starije osobe oko dogovora vezano za termin i načina odvijanja posjeta” – istaknuli su jučer iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Novu uputu HZJZ-a o mjerama u ustanovama za smještaj korisnika u sustavu socijalne skrbi možete pogledati ispod teksta.

Download [152.16 KB]

Bake i djedove u domovima opet možemo posjećivati! Ali, ne bilo kako…
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap