Baka iz Donjeg Miholjca plaća alimentaciju od mirovine od 300 eura za unuka kojeg ni ne vidi

Jasmina Grgurić Zanze
26. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Da nadležno ministarstvo razmišlja o ukidanju obveze plaćanja alimentacije za unuke, kada to ne čine roditelji pa teret financiranja padne na slabašne mirovine djedova i baka, rekla je Melita Čusek, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji. Zahtjev Sindikata i Matice umirovljenika je na stolu te će o njemu pregovarati u listopadu.

baka

Foto: Unsplash

Izmjene i dopune Zakona o privremenom uzdržavanju su u tijeku, zbog čega su Sindikat i Matica umirovljenika prošloga tjedna iznova zatražile da se ukine zakonska obveza prema kojoj su djedovi i bake obvezni plaćati alimentaciju za unuke kada to ne čini roditelj, najčešće otac. Melita Čusek iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike rekla je da razmišljaju da se ta izmjena doista i dogodi te da je prijedlog SUH-a i MUH-a na stolu te će o tome zajedno pregovarati tijekom listopada.

‘Svjesni smo situacije u kojoj žive naši umirovljenici’

Baka i unuci rade u vrtu
Sindikat i Matica: 'Maknite teret alimentacije za unuke s leđa siromašnih staraca'

– U nijednoj europskoj zemlji ne postoji model koji bi nalikovao na naš, da se nešto što je državna obveza odjednom prebacuje na leđa umirovljenika. Baka iz Donjeg Miholjca rekla mi je da unuka nije vidjela 15 godina, ali mora plaćati i oduzima joj se dio mirovine od 300 eura zato jer njezin sin živi negdje u inozemstvu i ne želi plaćati za svoje dijete. Ona po ničemu nije odgovorna za ono što radi njezin sin. Sada čujemo da je novi zakon u završnoj fazi pripreme, a da ovu odredbu nemaju namjeru dirati, rekla je za Dnevni ritam Hrvatskog radija predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

Načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Melita Čusek rekla je da u ministarstvu razmišljaju da to promijene.

– Svjesni smo situacije u kojoj žive naši umirovljenici. Sigurnog smo stava da trebamo razmotriti njihove zahtjeve. Obzirom da se na tekstu zakona još uvijek radi, mi ćemo pozvati na razgovor sve umirovljeničke udruge na razgovor tijekom listopada i vidjeti sve mogućnosti. Njihov je prijedlog na našem stolu, rekla je Čusek.

Država će povećati alimentacije iz državnog proračuna

Novi zakon je u planu Ministarstva za 2024. godinu i predviđeno upućivanje u proceduru Vladi je prvi kvartal iduće godine. Intencija je, kada je riječ o alimentaciji, da država povisi iznose koje sama plaća, ali će pritom insistirati na povratu sredstava od roditelja.

Naime, procjena je da bi oko devet tisuća djece moglo koristiti pravo na alimentaciju temeljem novog Zakona o privremenom uzdržavanju. Sada oko 2.500 djece koristi pravo na privremeno uzdržavanje, odnosno alimentaciju  iz državnog proračuna. Država također potražuje povrat tih isplaćenih sredstava od osobe koja je bila dužna plaćati uzdržavanje. Dosad se svake godine za državno plaćanje alimentacije izdvajalo između 13 i 14 milijuna kuna. Sada će taj iznos biti puno veći.

– U svakom slučaju Ministarstvo želi poboljšati materijalni status te skupine djece kojih nažalost nema mali broj. I dalje ima roditelja koji ne izvršavaju svoje obveze, zaključuje Melita Čusek.

Copy link
Powered by Social Snap