Apel Vladi da covid dodatak isplati i umirovljenicima koji imaju samo inozemnu mirovinu!

Jasmina Grgurić
18. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Isplata krizne novčane pomoći umirovljenicima s hrvatskom te hrvatskom i inozemnom mirovinom, u oba slučaja ne većom od ukupno 4.000 kuna, završila je u četvrtak. Covid dodatak od 400 do 1.200 kuna dobilo je 710 tisuća umirovljenika, što je 140 tisuća manje od predviđenog. Naime, dobar dio građana s obje mirovine nije predao zahtjev s dokazima o visini inozemne mirovine. Isto tako, oni koji ostvaruju samo inozemnu mirovinu, a žive u Hrvatskoj, nisu imali pravo na dodatak pa će pojedini župani uputiti dopis Vladi da se ispravi nepravda prema onima koji su ostali zakinuti.

novac

Foto: Unsplash

Umirovljenici s hrvatskom mirovinom koja ne prelazi 4.000 kuna po automatizmu su još u travnju dobili covid dodatke od 400 do 1.200 kuna, ovisno o visini primanja. Oni koji uz to ostvaruju i inozemnu mirovinu morali su do kraja lipnja predati zahtjev s dokazom o njezinom iznosu, jer oba primanja također ne smiju prelaziti 4.000 kuna. Dobar dio građana to nije učinio pa je u konačnici isplaćeno 140 tisuća novčanih pomoći manje nego što je Vlada predvidjela.

Zakinute skupine starijih građana u potrebi

Postojale su i pojedine iznimke, primjerice osobe s inozemnim stažem, ali bez inozemnih primanja pa su i oni morali dostaviti dokaze da ne ostvaruju mirovinu iz drugih država. Dugi krug isplate čekati su morali i novi umirovljenici koji su se nalazili u procesu ostvarivanja prava na mirovinu.

Sramotna nepravda Vlade: Umirovljenici s inozemnim mirovinama neće dobiti covid dodatak!

Bilo je i zakinutih, poput umirovljenika koji su zaposleni do polovine radnog vremena, bez obzira što im mirovina i plaća zajedno ne prelaze 4.000 kuna. Takvih je jako malo, kao i onih koji nemaju status umirovljenika, ali su stariji od 65 godina i primaju nacionalnu mirovinu od 800 kuna, a na dodatak nisu imali pravo. S obzirom da se radi o svega nekoliko tisuća osoba, država ne bi pretrpjela značajni trošak da je i njih uključila u ovo socijalno davanje.

Vlada je napravila i razliku između umirovljenika koji žive u Hrvatskoj, a dobivaju samo inozemnu mirovinu. Oni nisu korisnici mirovinskog sustava i samim time nisu obuhvaćeni kriznom mjerom. No, ostaje činjenica da ovdje žive i troše, mnogi s primanjima manjim od 1.500 kuna, po čemu bi trebali dobiti 1.200 kuna pomoći. No, to se nije dogodilo.

Apel Vladi da ispravi nepravdu i isplati dodatak

Na ovu nepravdu upozoravaju i pojedini župani pa će Hrvatska zajednica županija Vladi uputiti zahtjev da se dodatak isplati i njima.

umirovljenici
Najsiromašniji neće dobiti covid dodatak: Vlada zaboravila na korisnike nacionalne naknade za starije

“Na području Međimurja, ali i u ostalim županijama, postoje slučajevi da hrvatski umirovljenici koji primaju inozemnu mirovinu nemaju pravu na jednokratnu pomoć države, odnosno Covid dodatak. Prema postojećoj odluci isplata jednokratnog novčanog primanja namijenjena je korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj, korisnicima mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz država s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, no spomenuta odluka ne obuhvaća korisnike koji ostvaruju pravo isključivo na inozemnu mirovinu koja ne prelazi 4000 kuna” – ističe međimurski župan Matija Posavec.

Tako postoje slučajevi iz pograničnih općina u Međimurju gdje su građani radili u Sloveniji, primaju tamošnju mirovinu koja ne prelazi 4.000 kuna te nemaju pravo na COVID- dodatak, a kako nisu slovenski državljani to pravo ne ostvaruju ni u Sloveniji čime se im stvara nepravda.  Župani stoga idu apelom prema Vadi u nadi da će i zakinuti “strani” umirovljenici dobiti pomoć.

Apel Vladi da covid dodatak isplati i umirovljenicima koji imaju samo inozemnu mirovinu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap