[ANKETA] Umirovljenici, što mislite o ukidanju zabrane rada nedjeljom?

Jasmina Grgurić Zanze
26. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Zbog povoljne epidemiološke situacije, Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom. Nijedna mjera nije izazvala toliku lavinu reakcija kao ova koja je na snazi bila svega nekoliko tjedana, kao “uteg” na vagi s druge strane popuštanja mjera.

Ilustracija: Pixabay

Poslodavci su prijetili otkazima, oporba je upozoravala da je riječ o političkoj i ideološkoj odluci, no nakon svega nekoliko nedjelja u kojima je trgovinama zabranjen rad, sada se sve opet vraća na staro.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

“Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo” – priopćili su danas iz Stožera.

Zakon je spreman, ali ipak će 14 nedjelja biti radno

mladen novosel
Novosel Aladroviću: "Ne raditi nedjeljom nije stvar svjetonazora, nego interesa društva"

Podsjetimo, Stožer je zabranu rada nedjeljom uveo 24. travnja, dakle prije mjesec dana. Nedjeljom, ali i blagdanom smjeli su raditi jedino kiosci, pekarnice i benzinske stanice. Diglo je to na noge poslodavce, koji su tvrdili da se time stvara pojačani pritisak kupaca u ostale dane te da će trpjeti gubitke koji će u konačnici dovesti do novih otkaza. Stožer je pak uzvratio podatkom da Hrvati ionako najviše kupuju – petkom, ali i da je nužno da se nedjeljom smanji kretanje građana kao balans popuštanju mjera u ostale dane.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržao je ukidanje rada nedjeljom te podsjetio kako Zakon o trgovini nije donesen. No, HDZ sada kaže da je sve spremno za uvođenje zabrane pa tako i sam zakon, ali na način da bi trgovine mogle raditi 14 od ukupno 52 nedjelje u godini. Koje će to nedjelje biti, birat će sami poslodavci, a za očekivati je da će to biti u vrijeme turističke sezone.

Čak 49 posto podržava zabranu rada nedjeljom

Također, izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja.

Naše smo čitatelje još u veljači pitali treba li trgovinama zabraniti rad nedjeljom, a u anketi je sudjelovalo 1.339 osoba. Njih čak 49 posto podržalo je zabranu, uz tvrdnju da radnicima treba taj jedan dan odmora. Njih 17 posto je za zabranu, ali da se rad nedjeljom zabrani i za sve ostale, a ne samo trgovce. Da zabrane u liberalnom društvu ne treba biti misli 15 posto, dok se 18 posto izjasnilo za kompromisno rješenje, kakvo nas po svemu sudeći i čeka.

Što mislite o ukidanju odluke o zabrani rada nedjeljom?

Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap