Novosel Aladroviću: “Ne raditi nedjeljom nije stvar svjetonazora, nego interesa društva”

Jasmina Grgurić Zanze
4. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Privremena zabrana rada trgovina nedjeljom na snazi je u sklopu mjera Stožera za civilnu zaštitu, optuženog da je epidemiju iskoristio za testiranje ovog političkog pitanja. Tako su jučer radile samo pekarnice, kiosci i benzinske stanice, a na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava, Josipa Aladrovića o radu nedjeljom oglasio se i Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Iza nas je prva nedjelja u kojoj trgovine nisu radile Ilustracija: Unsplash

Slobodna je nedjelja društveni interes, te osobna potreba i pravo svakog pojedinca, smatraju u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske koji su se u subotu oglasili na izjave ministra rada i mirovinskog sustava, Josipa Aladrovića. Pitaju do kada će Vlada odlagati donošenje odluka u interesu radnika.

Imati slobodnu nedjelju doseg je civilizacije

“O privremenoj zabrani rada nedjeljom u trgovini Vlada se trenutno pokriva i poslodavačkim jurišnicima pravda epidemiološkim razlozima, kako je to u jučerašnjoj izjavi RTL-u ponovo istakao  ministar rada. No, on uzima i dodatni predah, valjda dok prođu izbori, te kaže kako je „potrebno naći dobar omjer između svjetonazorskog i ekonomskog pristupa“. Prevedeno, on hrvatskoj javnosti poručuje  kako Vlada traži balans između zadovoljavanja očekivanja Crkve i poduzetničke klase. I tješi, po njemu, suprotstavljene interese – siguran sam da ćemo uspjeti u tome!

[ANKETA] Država traži kompromisno rješenje oko rada nedjeljom

Ministre, imati slobodnu nedjelju društveno je pitanje, pitanje društvenih vrijednosti, civilizacijski i kulturni doseg. Njemu se, uz teološki i ekonomski, može i mora pristupiti sociološki, filozofski, psihološki, antropološki i drugačije. Stoga, posve ste u krivu, to nije svjetonazorsko pitanje, što dokazuje i činjenica da građansku inicijativu „Hrvatski savez za nedjelju“ čine vjerske udruge gotovo svih konfesija u Hrvatskoj, sve sindikalne središnjice i relevantni sindikati te niz organizacija civilnog društva koje na ovom društvenom pitanju surađuju unatoč ideološkim razlikama” –  smatra predsjednik SSSH, Mladen Novosel.

Traže da se ovo pitanje hitno riješi u Saboru

Pitanje slobodne nedjelje nije samo pitanje zaštite prava radnika u trgovinama već, ono što Ustavni sud već dvaput (2004. i 2009.) ne prepoznaje; to je pitanje interesa društva koji mora imati prednost nad interesom profita. Čovjek ima pravo družiti se istoga dana u tjednu s obitelji, prijateljima i slično, nastavljaju iz SSSH.

Sindikati naglašavaju stoga slijedeće:

  • zbog slobodne nedjelje ne samo da neće biti viška 15.000 radnika u trgovini, već ih najmanje toliko nedostaje, kada bi radnici radili u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima (stanje je bolje tamo gdje djeluje sindikat, svi drugi prepušteni su potkapacitiranoj Inspekciji rada);
  • kada bi poslodavci povećano plaćali rad nedjeljom, taj im se rad ne bi isplatio (što je prepoznato u svim uređenim zemljama Europske unije u kojima se nedjeljom ne radi), što kod nas, međutim, ne nadzire nitko osim sindikata;
  • kriza izazvana koronavirusom dokazala je kako su za život ljudi, potrošača, važne samo trgovine prehrambenim proizvodima, a i to ne svakoga dana;
  • sindikalni prijedlog nije apsolutna zabrana rada nedjeljom već regulacija u okviru radnog vremena u trgovini, u kojoj bi poslodavac mogao odabrati određeni broj radnih nedjelja, ovisno o njegovu interesu i potrebama okruženja, sezone i drugo.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i njegov Sindikat trgovine Hrvatske (STH) od Vlade očekuju hitno upućivanje u saborsku proceduru Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, na kojem se prije par mjeseci intenzivno radilo, i njegovo usvajanje prije parlamentarnih izbora, kako bi hrvatska javnost znala kakav je stav vladajućih, zaključuje Novosel.

Novosel Aladroviću: “Ne raditi nedjeljom nije stvar svjetonazora, nego interesa društva”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap