[ANKETA] Razmišljate li da se zaposlite uz mirovinu do polovine radnog vremena?

Jasmina Grgurić
21. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Država je proširila mogućnosti zapošljavanja do polovine radnog vremena uz isplatu cijele mirovine. Osim starosnih i prijevremenih umirovljenika, istu mogućnost od 1. kolovoza dobit će i oni u obiteljskoj mirovini. Važna novost je da zbog rada neće biti zakinuti građani s najnižom mirovinom koja se više neće umanjivati. Izmjene zakona povećat će broj zaposlenih umirovljenika, no pitanje je žele li uopće oni, unatoč malenim mirovinama, raditi te jesu li u snazi za to.

Ilustracija: Rawpixel

Više od 17.000 umirovljenika koristi mogućnost zapošljavanja uz mirovinu. Brojka je i dalje mala, jer obuhvaća svega 1,5 posto umirovljeničke populacije. Ipak, trend je u stalnome porastu, a nakon aktualnih izmjena, koje će od 1. kolovoza i građanima u obiteljskoj mirovini omogućiti rad uz zadržavanje mirovine, za očekivati ih je još na tisuće.

Onima s najnižim mirovinama država više neće uzimati u prosjeku oko 600 kuna ako se zaposle do polovine radnog vremena, nego će dobivati cijeli iznos. Za očekivati je stoga da će se izmjene, s obzirom na nedostatak radnika i malene mirovine, pozitivno odraziti na umirovljeničko tržište rada. No, pitanje je koliko je umirovljenika uopće spremno i u stanju raditi.

umirovljenik
Vodič kroz izmjene glavnog umirovljeničkog zakona: Jedna štetna praksa odlazi u povijest

Najviše ih trenutno radi u trgovini, zatim stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te u prerađivačkoj industriji i građevini. Među njima je dvostruko više zaposlenih muškaraca, nego žena.

U uslužnim djelatnostima pružanja smještaja i pripreme hrane zasad ih je manje zbog pandemije, no upravo bi u tom sektoru od 1. kolovoza moglo doći do značajnijeg rasta, s obzirom na nedostatak radne snage.

Ipak, prema zanimanjima među umirovljenicima koji rade do polovine radnog vremena najviše je stručnjaka i znanstvenika, inženjera i tehničara te čelnika i direktora.

Najveći broj radnih umirovljenika imaju Grad Zagreb, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Istarska županija.

Razmišljate li da se zaposlite uz mirovinu do polovine radnog vremena?

 

 

[ANKETA] Razmišljate li da se zaposlite uz mirovinu do polovine radnog vremena?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap