[ANKETA] Pogledajte koliko umirovljenika u godinu dana skrivi prometnu nesreću

Ana Kanazir
19. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Još se u lipnju prošle godine razgovaralo o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojima bi liječnici trebali odlučivati o zdravstvenim sposobnostima vozača i po potrebi bi ih trebali prijaviti policiji. Ipak, ove izmjene nisu zaživjele pa se vozačka dozvola izdaje na 10 godina, pri čemu nije potreban poseban liječnički pregled. Nekada to i nije baš najbolje jer često dolazi do prometnih nesreća zbog nepažnje ili vožnje bez kontrole. Donosimo pregled najčešćih nesreća koje su izazvali umirovljenici, a na kraju se nalazi i naša nova anketa.

Foto: Unsplash

Baš kao i svi i umirovljenici su česti uzročnici, ali i žrtve prometnih nesreća, a to najbolje dokazuju i podaci iz statistike Ministarstva unutarnjih poslova iz 2021. godine. Tako se može vidjeti da su najčešći stradali u prometu pješaci od 65 i više godina.

Najčešće nastradali u prometu su pješaci u mirovini

Nastradali pješaci u prometu 2021 | foto: Screenshot MUP

Kako pokazuje statistika MUP-a, najviše osoba koje su u prometu nastradali kao pješaci 2021. godine bili su upravo umirovljenici, odnosno osobe starije od 65 godina, pri čemu ih je 147 bilo lakše ozlijeđeno, a 170 teže, a njih 16 je poginulo, odnosno čak njih 43,2 posto.

S druge strane, prometne nesreće su u 2021. godini najviše skrivili oni iz dobne skupine od 15 do 24 godina, a oni sa 65 i više godina su prouzročili ukupno 3.924 prometnih nesreća, odnosno 12,9 posto.

Također, može se vidjeti i o kojim se točno nesrećama radi. Prednjače nesreće u pokretu, dok su od ostalih na prvom mjestu po broju nesreća oni koji su udarili svoje vozilo u drugo parkirno vozilo. Također, najčešće pogreške vozača od 65 i više godina su: nepoštivanje prednosti prolaza (njih 719), nepropisna vožnja unazad (541), brzina neprimjerena uvjetima (399) i nepropisno kretanje vozila na kolniku (389). Sve detalje možete vidjeti u tablici ispod.

Uzročnici prometnih nesreća 2021. | foto: Screenshot MUP

Prometne nesreće umirovljenika | foto: Screenshot MUP

Rezultati ankete: Umirovljenici najviše voze automobile starije od 13 godina, no ne bi ih mijenjali nizašto

Hrvati voze automobile stare 14,34 godina

Možda su razlog čestih nesreća i stari automobili. Kao što smo već pisali ovdje, prema podacima Centra za vozila Hrvatske u siječnju 2022. godine, prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi 14,34 godina. Čak 67.7 posto registriranih vozila staro je deset i više godina.

Čak ste nam i vi u anketi prije godinu dana potvrdili ove podatke jer je vas 25 posto odgovorilo kako vozi auto starosti između 2005. i 2009. godine, a 24 posto vas vozi automobile iz 2000. godine.

U skladu s time, za vas danas imamo novo pitanje, a tiče se vaših godina i vozačkih dozvola.

Koliko imate godina i vozite li i dalje auto?

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap