Anketa: Obilježavate li godišnjice mature?

Ana Kanazir
24. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Obljetnice mature se obično obilježavaju na okruglu brojku. Tako se slavi deset, 20 ili više godina mature. Proslava najčešće bude u nekom restoranu ili na plesu, a ovo je odlična prilika da se ponovno susretnete s kolegama iz školskih klupa i zajedno se prisjetite najboljih dana.

Crno bijela fotografija učenika u učionici

Učionica nekada | Unsplash, Austrian National Library

Polaganje mature danas ne izgleda kako je izgledalo nekada, ali se zato i dalje obilježavaju godišnjice mature kada su osobe maturirale. Svatko ima svoje uspomene na školske dane, a najljepše je prisjetiti ih se na posebnu priliku.

Umirovljenik pored natpisa 'Pitamo vas: Jesu li vas kažnjavali u školi?'
Kažnjavanje u školi prije je bilo normalno: 'Da je sada kako je nekad bilo, ne bi bilo ovakvog nasilja'

Obilježavanje mature je poseban događaj, pogotovo kada se radi o jubilarnoj obljetnici. Na ovaj da se okupe bivši đaci srednje škole i razmjene svoja iskustva iz mladosti. Neki dolaze i iz inozemstva samo da bi vidjeli svoje prijatelje iz djetinjstva.

Ovo je i prilika prisjetiti se raznih uspomena i nekog drugog doba, kada je učenje, ali i obrazovni sustav izgledao nešto drugačije. Tako su se nekada profesori cijenili puno više, postojala su jasna pravila ponašanja, kazne za neposluh su bile vrlo neobične, a i kako nam je ovdje otkrila umirovljenica, više su se učenici bojali profesora nego roditelja.

Upravo zato su obljetnice mature poseban način za prisjetit se svega ovoga i prokomentirati s kolegama. Nas zanima obilježavate li i vi godišnjice mature, a odgovor nam možete dati ispod:

Obilježavate li godišnjice mature?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap