[ANKETA] Koliko često jedete meso? Novo istraživanje potvrdilo zdravstvene rizike

Josip Mihaljević
13. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povezano je s većim izgledima za srčane bolesti i smrt, otkrivaju rezultati novog velikog istraživanja. Čak i ako jedete dva mala obroka tjedno. Ekonomski status neupitno utječe na prehrambene navike, a nas zanima koliko često umirovljenici, koje upravo karakterizira slabiji ekonomski status, jedu mesa na tjednoj razini.meso

Foto: UnsplashNovi rezultati istraživanja o konzumaciji mesa, objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, kaže kako čak i dva mala obroka crvenog i prerađenog mesa tjedno rezultira 3-7% većom šansom od razvijanja kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, piše N1. Također, za tri posto povećavaju veći rizik od smrti od svih uzroka.

Oprečni zaključci znanstvenih krugova

povrće na ražnjićima na rešetki roštilja
Volite roštilj? S ovih 7 koraka bit će manje štetan za vaše zdravlje

Autori istraživanja pozvali su se na više već ranije objavljenih istraživanja o konzumaciji mesa, a zaključci su im također išli u istom smjeru – konzumacija mesa ima negativne posljedice po zdravlje. Ispitano je gotovo 30 tisuća muškaraca i žena, a istraživanje je trajalo 30 godina.

Unatoč velikom broju istraživanja koje upućuju na to meso može biti loše za zdravlje, izvješće iz prošle godine u listopadu u Annals of Internal Medicine konstatira da ne postoje dostatni dokazi za preporuke ljudima da smanje unos mesa. Neki stručnjaci za javno zdravlje doveli su u pitanje točnost tih zaključaka, te navode kako suprotna mišljenja mogu paralizirati potrošače koji nastoje donijeti zdrave odluke.

Norrina Allen, epidemiologinja i pedijatrica s medicinskog fakulteta na Northwesternu,  autorica je ovog prvog istraživanja kaže da je najbolja preporuka umjerena konzumacija crvenog i prerađenog mesa, uz dodatak da bi ljudi trebali jesti više voća te cjelovitih žitarica.

Meso je za umirovljenike luksuz?

Kako se hrane naši umirovljenici: Kuhaju gotovo svaki dan, a ručaju najčešće čušpajze

Potrošnja mesa u nekoj državi ovisi i o ekonomskim prilikama. Što je neka država bogatija, to se njeni stanovnici zdravije hrane. To je posebice naglašeno u konzumaciji ribe, koja se najviše jede u europskim zemljama s natprosječnim standardom.

Hrvatska ekonomija je ispodprosječna za EU, a hrvatski umirovljenici su siromašniji od prosječnog Hrvata. Njihov ekonomski status bez sumnje utječe na njihove prehrambene navike, koje sigurno nisu idealne.

Pred vama je ankete o učestalosti prehrane mesom za umirovljenike, a detaljne razloge zašto možete objaviti u komentarima na našoj Facebook stranici.

Koliko često jedete meso?

 

meso
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap