[ANKETA] Jesu li stariji Hrvati doista najveći zagovornici obveznog vojnog roka?

Josip Mihaljević
23. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

HRT-ova anketa HRejting pokazala je da se za uvođenje obveznog vojnog roka najviše zalažu žene starije od 60 godina, a istraživanje je pokazalo da su za takvu odluku skloniji oni s nižim obrazovanjem. Pomalo iznenađujuća informacija iz istraživanja jest da je podrška obveznom vojnom roku nešto jača kod starijih žena nego kod starijih muškaraca. Jesu li stariji doista za takvu politiku? Odgovorite u anketi pa ćemo objaviti rezultate.

Ilustracija: Pixabay

Nije dugo vremena trebalo proći od ruske invazije na Ukrajinu da se u Hrvatskoj ponovno aktualizira priča o obveznom vojnom roku. Radi se o nečemu što tehnički nije ukinuto, nego zamrznuto, jer se pred samim krajem obveznog vojnog roka pokazalo da većina tadašnje mladeži ne želi u vojsku i radije bira civilnu službu.

HRT-ovo istraživanje HRejting pokazalo je da je uslijedi izbijanja rata u Ukrajini (a i pada letjelice u Zagrebu) sentiment o obveznom vojnom roku ponovno jak. Uvođenje obveznog vojnog roka ukupno podržava 63,4 posto ispitanika HRejtingove ankete, s time da 40,3 posto želi u potpunosti vratiti stari model vojnog roka, a 23,1 posto da ga “uglavnom” treba vratiti.

Pritom najmanju podršku bilježi kod mlađih ispitanika u dobi od 18 do 30 godina, a najviše stariji od 60 godina, gdje su čak žene nešto željnije obveznog vojnog roka od muškaraca.

Vojni rok danas je dobrovoljan, ali malo ljudi ga bira služiti

umirovljenica
Obvezni vojni rok u Hrvatskoj najviše podržavaju žene starije od 60 godina

Unatoč upitnom interesu mladih, vojni rok bi bio i relativno skup. Procjenjuje se da bi godišnje koštao oko pola milijarde kuna, a bila bi i potrebna i veća izdvajanja za vojsku.

Podsjetimo da je vojni rok danas dobrovoljan i da polaznici uživaju određene beneficije od države.

Od ukudanja vojnog roka 2008. godine, u Hrvatskoj je bilo svega desetak tisuća polaznika.

“Koja majka, baka, teta, sestra bi htjele da netko ide u vojsku?”

Naši čitateljice se baš i nisu složile sa zaključkom HRejtingove ankete. Pitaju se koga su to pitali i kako majke i bake, tete i sestre mogu biti za to da se ljude šalje u vojsku.

“Jako me zanima kako su došli do podatka da obvezni vojkni rok u Hrvatskoj podržavaju žene starije od 60 godina. Žene starije od 60 godina valjda nemaju drugog posla (kako preživjeti s crkavicom kako platiti sve preglede i tako dalje), nego brinu o vojnom roku.

Sumnjam da bi poželjele da im unuci idu u vojsku pa na ratište. Eto neka mi netko proba odgovoriti kako baš žene preko 60 godina”, pitala se jedna naša čitateljica.

Argument za

S druge strane, javila su nam se i čitateljice čija su djeca služila vojni rok pa misle da im zbog toga ništa ne fali. Dobar dio njih poseže za argumentom da mladima nedostaje radnih navika i da su nekulturni pa bi taj posao “odgoja” kojeg možda nisu osobno odradili prepustili vojsci.

Status branitelja i vojnih invalida, a time i povlaštene mirovine, dobit će još na tisuće građana

“To su ove koje skuže da svoje sinove nisu naučile ničemu. Sorry, za raditi krevet i oprati suđe ne treba armija. A militantno društvo nam još manje treba”, napisala je jedna naša čitateljica.

Doduše, statistika za uvođenje obveznog vojnog roka možda je donekle i napuhana jer se uvijek ponudi onaj “polovični” izbor – da se umjesto uvođenja vojnog roka u trajanju od šest ili više mjeseci uvede nekakav kraći model na kojem se mogu naučiti neke osnove.

Ako vam je zasmetala HRejtingova anketa, odgovorite u našoj – jeste li za uvođenje OBVEZNOG vojnog roka?

Jeste li za uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj?

Copy link
Powered by Social Snap