Status branitelja i vojnih invalida, a time i povlaštene mirovine, dobit će još na tisuće građana

Jasmina Grgurić
24. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Status branitelja i ratnih vojnih invalida moći će i ubuduće ostvariti na tisuće građana. A povlašteni status znači jednog dana i povlaštenu mirovinu. Ministarstvo branitelja, čija će komisija donositi takve odluke, pustilo je ovih dana u javnost četiri nova pravilnika kako bi se to omogućilo.

Ministar branitelja Tomo Medved Snimak zaslona/N1

Ministarstvo hrvatskih branitelja u javno je savjetovanje pustilo četiri pravilnika koji će omogućiti provođenje novosti što ih donose izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima, ali i potpuno novi Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Tako će čak četvrt stoljeća nakon službenog završetka Domovinskog rata osobe koje već imaju status hrvatskog branitelja moći dokazivati da je njihov invaliditet, odnosno oštećenje organizma, posljedica rata ili bolesti koju su uzrokovala ratna zbivanja, piše Novi list.

Tjelesno štećenje kao posljedica ratnih zbivanja

Kako je već ranijim izmjenama zakona otvorena mogućnost da se naknadno stekne i status hrvatskog branitelja, to znači da je moguće da i status hrvatskog branitelja, ali i vojnog invalida, netko dobije 25 godina nakon završetka rata.

Otvara se mogućnost i da tisuće hrvatskih građana dobiju status sudionika Domovinskog rata pa onda i oni mogu tražiti procjenu oštećenja zdravlja kao posljedice ratnih zbivanja, pa ako dokažu da je to oštećenje najmanje 20 posto to im onda omogućuje veliki dio prava iz zakona koja su dosad bila rezervirana za branitelje.

U javnoj su raspravi i pravilnici koji će omogućiti priznavanje statusa civilnim invalidima iz rata, a određenu podršku države dobit će i članovi poginulih, umrlih ili nestalih civilnih žrtava rata.

Smrt kao posljedica bolesti koja je posljedica rata

Otvara se mogućnost i za dokazivanje i smrti hrvatskog branitelja koja je posljedica bolesti koja je pak posljedica ratnih događanja kako bi članovi njegove obitelji mogli ostvariti određena prava.

O svemu će odlučivati liječnička vijeća koje imenuje ministar Tomo Medved, dok će liječničko vijeće odlučivati o tome i je li samoubojstvo hrvatskog branitelja posljedica psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u ratu. Uz njih formirat će se i revizijska i žalbena vijeća.

Sve će to skupa stvoriti na tisuće novih korisnika raznih prava, poput onog na osobnu invalidninu, poseban dodatak, doplatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak te ostalo. U konačnici, novi braniteljski i HRVI statusi omogućit će i osigurati nove povlaštene mirovine.

Status branitelja i vojnih invalida, a time i povlaštene mirovine, dobit će još na tisuće građana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap