Obvezni vojni rok u Hrvatskoj najviše podržavaju žene starije od 60 godina

Josip Mihaljević
21. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

HRT-ov HRejting, osim standardnog rezultata istraživanja o popularnosti političkih stranaka, ovoga puta donosi i mišljenje građana oko uvođenja obveznog vojnog roka u Hrvatskoj. Čini se da su za taj potez najviše slabije obrazovane žene starije od 60 godina.

umirovljenica

Foto: Unsplash

HRT-ovo istraživanje HRejting donosi nam pregled podrške političkim strankama, a ovoga su mjeseca i istražili aktualno pitanje ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka. Dnevnopolitička pitanja praktički su nestala iz fokusa javnosti, a na fokusu je rat u Ukrajini i s njime povezane ekonomske posljedice.

I u takvoj situaciji uvjerljivo najveću podršku javnosti ima HDZ (25 posto), a poredak preostale četiri stranke koje prelaze izborni prag ostaje isti. Na drugom mjestu nalazi se SDP (16,1 posto), a slijede ga Možemo (12,2 posto), Most (10,2 posto) i Domovinski pokret (6,5 posto). Sve druge političke stranke u Hrvatskoj imaju ispod 2 posto potpore javnosti, ali šansu mogu tražiti među neodlučnima kojih je 16,9 posto.

Za obvezni vojni rok žene s nižim stupnjem obrazovanja starije od 60 godina

HRejting je ispitao i mišljenje građana o povratku obveznog vojnog roka, koji tehnički nije ukinut, nego je zamrznut. Prema istraživanju javne televizije, većina građana (63,4 posto) je za vraćanje obveznog vojnog roka. Među njima, 40,3 posto smatra da vojni rok u potpunosti treba vratiti, a 23,1 posto da ga uglavnom treba vratiti.

Suprotno misli tek 29 posto ispitanika (s time da ga uglavnom ne podupire 9,6, a nikako 19,5 posto), dok je manje od 10 posto onih koji o vojnom roku nemaju stav.

Logično, najmanja podrška vojnog roka zabilježena je među onima koji bi ga najviše osjetili – ispitanici između 18 i 30 godina (44,3 posto podrške za vraćanje). Kako raste dob ispitanika, tako raste i podrška vraćanju služenja vojnog roka. Prema istraživanju, najveću podršku obveznom vojnom roku u Hrvatskoj iskazuju starije žene (63 posto), a muškarci koji su ga većim dijelom i odslužili tek marginalno manje (62,3 posto).

Također, vojni rok je manje popularan među građanima s visokim stupnjem obrazovanja, a najveći zagovornici vojnog roka su građani koji nisu završili ni osnovnu školu – njih više od 73 posto iskazalo je podršku vraćanju vojnoga roka.

Obvezni vojni rok u Hrvatskoj najviše podržavaju žene starije od 60 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap