ANKETA Fenomen slave umirovljenika Tonija: Prava zvijezda ili dosadni šarlatan?

Jasmina Grgurić Zanze
28. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Javnost je rekla “Da”, mediji su prihvatili igru i običan umirovljenik postao je celebrity veći od influencera na Instagramu i Gospodina Savršenog, Ljubavi na selu i izvanbračne afere Jelene Karleuše zajedno. No, koja je formula takvog fenomena u depresivnoj, iseljenoj i osiromašenoj zemlji?

Umirovljenika Tonija ugostio je i Šprajc Snimak zaslona/Youtube

Jedan dan je bio samo običan, anoniman umirovljenik koji je poput milijuna drugih šetao gradom, a već idući je postao zvijezda. Riječ je naravno o svima već znanom 82-godišnjem Taljatu Selmaniju. Dok se dio javnosti nakon početnog oduševljenja već zasitio njegove pojave, ako je suditi po većini, umirovljenik Toni ne prestaje zabavljati i oduševljavati građane. Pokazali su to i ovoga vikenda kada su se na Cvjetnom trgu mnogi željeli fotografirati s njim.

Penzić koji je zauzeo drugačiji stav

'Gripa ne postoji': Umirovljenik u izjavi dao još nekoliko urnebesnih savjeta

Društvene mreže prepune su vizualnih inačica njegove izjave upućene umirovljenicima “Vježbaj, piz** ti materina“. Gotovo da ne postoji nitko tko za Tonija i njegove savjete nije barem čuo. Koliku je slavu stekao, govori i gostovanje kod Zorana Šprajca u RTL Direktu. A za sve je bila potrebna jedna izjava, izrečena neplanski i ishitreno u sklopu ankete o strahu građana od gripe. U moru crnih vijesti, sumornih i zabrinutih lica, iskočio je tako penzić koji je zauzeo sasvim drugačiji stav; da gripa ne postoji i da su penzioneri, eto, uništili zdravstvo jer – ne vježbaju. Sve začinjeno psovkom koja, kada je o hrvatskom humoru riječ, nepogrešivo prolazi.

Izjava je izdvojena u zasebni video, mediji su “navalili” na Tonija, snimaju se njegovi novi savjeti o zdravlju duha i tijela, piše se o zanimljivoj prošlosti 82-godišnjaka i njegovoj impresivnoj manekenskoj karijeri. Ubrzo stiže i poslovna ponuda Varteksa da gospodin Toni još jednom obuče njihovo odijelo i prošeta modnom pistom. Sve nabrojano dogodilo se u samo nekoliko dana i pokazalo jedan zapanjujući fenomen slave stečene doslovno preko noći.

Banalna izjava u kojoj ipak ima istine?

Javnost je rekla “Da”, mediji su prihvatili igru i obični umirovljenik postao je celebrity veći od influencera na Instagramu i Gospodina Savršenog, Ljubavi na selu i izvanbračne afere Jelene Karleuše zajedno. No, koja je formula takvog fenomena u depresivnoj, iseljenoj i osiromašenoj zemlji?

Maneken Toni dobio ponudu za reviju, otkrio i kako treba izgledati muškarac

Odgovor zasigurno nije samo jedan. Možda je javnosti, iziritiranoj političkim frazama, manjkalo ljudskosti u izjavama koje svakodnevno slušaju na televiziji, možda im nedostaje radosti, a možda im se svidjela sama poruka. Koliko god izgledala banalnom i prostom, ona se dotiče situacije u hrvatskom zdravstvu i njegovog najvećeg korisnika – umirovljenika. Bavi se i zdravim navikama koje tako teško usvajamo, harmonijom duha koju toliko želimo, a teško postižemo… Mladima, izjava umirovljenika Tonija naprosto je bila urnebesno smiješna pa svaku priliku koriste za sad već antologijsku “Vježbaj, piz** ti materina”. A bio umirovljenik Toni istinska zvijezda ili obični šarlatan, čini se kako ćemo ga – još dugo pamtiti.

Što mislite o umirovljeniku "Gripa ne postoji" Toniju?

 

 

ANKETA Fenomen slave umirovljenika Tonija: Prava zvijezda ili dosadni šarlatan?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap