[ANKETA] Dajete li potpis za referendum o covid potvrdama i kako ćete glasati ako do njega dođe?

Josip Mihaljević
8. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Referendumska inicijativ ‘Odlučujmo zajedno’ i ‘Dosta je stožerokracije’ proteklog su  vikenda počele s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma. Organizatori su uglavnom Mostovci koji žele postići dvije stvari – ukinuti covid potvrde i oduzeti moć Stožeru civilne zaštite, odnosno moć odlučivanja prebaciti na dvotrećinsku većinu u Sabor. Podržavate li referendumsku inicijativu?

dostaje

Foto: FB ‘Dosta je’

U par mjeseci Hrvatska je dobila dvije referendumske inicijative. Prvu su pokrenuli Suverenisti, išla je u smjeru zaštite kune kao službene valute (i protiv uvođenja eura), ali nisu prikupili dovoljno potpisa. Samo nekoliko tjedana kasnije Stožer civilne zaštite najavio je širu uporabu covid potvrda. Uslijedio je i poveći prosvjed na Trgu bana Jelačića protiv takve ideje, a Mostovci su nezadovoljstvo covid potvrdama odlučili sprovesti kroz još jednu referendumsku inicijativu. Prije samog referenduma, imaju dva tjedna da prikupe 368.446 valjanih potpisa. 

Ukidanje “Stožerokracije”

mostovci
Mostovci protiv 'Stožerokracije': Kreću u referendum protiv Stožera i covid potvrda

Prošlog vikenda počeli su s prikupljanjem potpisa diljem Hrvatske i to s prilično bombastičnim vijestima – najavili su kako imaju gotovo 50 tisuća volontera, a više o samoj referendumskoj inicijativi možete pronaći na službenim stranicama.

Referendumsko pitanje im se sastoji od dva dijela – prvim pitanjem u žele u članak 17. Ustava (koji propisuje da se za ograničavanje prava i sloboda zajamčenih Ustavom treba odlučiti u Saboru dvotrećinskom većinom) kao uvjet eksplicitno dodaju pandemija i epidemija.

Drugo pitanje tiče se Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a Mostovci s popisa tijela koja mogu odlučivati o mjerama koje ograničavaju prava i slobode žele izbaciti riječi “Stožer civilne zaštite”.

Potpise skupljaju do 18. prosinca

Stoga je zanimljivo pitati naše čitatelje kako će se odrediti prema ovoj referendumskoj inicijativi. Ako vam se ideja covid potvrda ne sviđa, onda ćete zasigurno dati svoj potpis i podržati referendumsku inicijativu na referendumu, pod uvjetom da do njega dođe.

Ako pak mislite da je uvođenje covid potvrda važno pitanje koje zahtjeva referendumsku potvrdu, onda biste im mogli dati potpis, a na samom referendumu glasati protiv ideje Mosta.

Ako želite vidjeti kako će se situacija razviti sama od sebe, onda vjerojatno nećete dati svoj potpis, a o izlasku i glasanju na samom referendumu ćete odlučiti kada i ako do toga dođe.

A ako vam se nimalo ne sviđa to što Mostovci rade, onda im nećete dati niti potpis, a ako ih ipak prikupe dovoljno, na referendumu ćete glasati protiv Mostove inicijative. Odaberite u anketi ono što najbliže predstavlja vaše mišljenje, a rezultate ćemo objaviti kroz nekoliko dana.

U tijeku je prikupljanje potpisa za referendum protiv 'Stožerokracije' i covid potvrda. Vi ćete:

[ANKETA] Dajete li potpis za referendum o covid potvrdama i kako ćete glasati ako do njega dođe?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap