Hrvatska ima novog predsjednika! Milanović: “Trudit ću se da vodimo dijalog”

Jasmina Grgurić
5. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska je izabrala novog predsjednika, Zorana Milanovića. Sad već bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović pobijedio je s malom većinom, razlikom od oko sto tisuća glasova. Na izbore je izašlo preko 50 posto građana, a njih gotovo 90.000 poništilo je listić. Pobjeda je tijesna, rekao je to u svojoj prvoj reakciji na izborne rezultate i sam Milanović, ali jasna.

Zoran Milanović (Snimak zaslona/Youtube)

Hrvatska je dobila novog predsjednika, Zorana Milanovića koji je s nevelikom razlikom od oko sto tisuća glasova pobijedio Kolindu Grabar Kitarović. Tek nešto manje od toga je nevažećih listića, a s obzirom na vrlo tijesnu, ali jasnu pobjedu, oni su mogli biti ključni za nešto drugačiji ishod. Birači su bili jasni, HDZ-ovu kandidatkinju ne žele više na predsjedničkoj funkciji.

U prvoj reakciji iz stana sa suprugom na putu do stožera Milanović je rekao da je pobjeda tijesna, ali čista. Rekao je da će štedjeti glas, malo proslaviti s prijateljima i otići na spavanje. Prva dama Sanja Musić Milanović rekla je da od supruga “očekuje promjenu, na bolje“.

Državno izborno povjerenstvo obradilo je više od 99 posto biračkih mjesta. Od 3,7 milijuna birača, više od dva milijuna odazvalo se drugom krugu predsjedničkih izbora, dakle njih više od polovine, oko 55 posto. Gotovo 90 tisuća, odnosno preko četiri posto, je nevažećih listića.

Milanović je dobio više od milijun glasova (oko 53 posto), dok je sad već bivšoj predsjednici povjerenje dalo manje od milijun birača (oko 47 posto).

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić stigao je na pozornicu uz povike ‘Pobjeda, pobjeda’ i pjesmu ‘Happy Birthday’ jer mu je danas rođendan.

“Izabrali ste nadu umjesto straha, budućnost umjesto prošlost, normalnu Hrvatsku umjesto Hrvatsku podjela… Ovo je pobjeda Zorana Milanovića, pobjeda SDP-a i naših partnera!”- rekao je, između ostalog, Bernardić. Rekao je da će ruku pružiti starijima, slabijima i obespravljenima.

Zoran Milanović popeo se na pozornicu te s nje zahvalio biračima, ali i Kolindi Grabar Kitarović. Na zvižduke i povike negodovanja u stožeru SDP-a opomenuo je okupljene s: “Ne, ne i ne!”

“Trudit ću se da nikoga ne povrijedim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih. Onakav kakav sam bio u kampanji, bit ću kao i predsjednik i neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali” – rekao je Milanović.

 

Hrvatska ima novog predsjednika! Milanović: “Trudit ću se da vodimo dijalog”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap