Amerikanac pune 33 godine skrivao smrt svoje majke i primao njenu mirovinu: Sad mora vratiti sav novac

Milan Dalmacija
18. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Donald Felix Zampach iz Kalifornije pune 33 godine skrivao je smrt svoje majke kako bi nastavio primati njenu mirovinu i vojni dodatak. Uz to, krivotvorio je njene potpise i porezne prijave te tako skupio ukupno 860.000 dolara. Tužiteljstvo od njega traži da vrati sav novac i iseli iz kuće koju je lažno prepisao na sebe.

Ilustracija: Pixabay

Donald Felix Zampach iz kalifornijskog gradića Powayja 33 godine je čuvao mračnu tajnu. Imao je motiv za to, no istražitelji su ga otkrili. On je naime toliko dugo tajio smrt svoje majke kako bi nastavio primati njezinu mirovinu i vojni dodatak, prenosi Guardian.

Prijevara je počela 1990. godine, kad je u Japanu preminula Zampachova majka. On je nedugo prije njene smrti prenio njenu kuću u južnoj Kaliforniji na sebe te je podnio zahtjev za osobni stečaj. Time je izbjegao plan otplate duga koji se obično provodi u zahtjevima za osobnim bankrotom.

Razrađena prijevara

sretni umirovljenici
Blijedi li američki san u mirovini? Provjerili smo kako funkcionira mirovinski sustav u SAD-u

Uz krivotvorenje majčinih potpisa, nastavio je održavati njene bankovne račune otvorenima, a kako nije prijavio njenu smrt, mirovina je nastavila stizati. U 33 godine skupio je više od 830.000 dolara javnih sredstava, a uspio je namaknuti i 30.000 dolara na lažno otvorenim računima podnošenjem krivotvorenih poreznih prijava.

– Ovaj optuženik nije samo pasivno skupljao čekove poslane svojoj preminuloj majci. Ovo je bila razrađena prijevara koja je trajala više od tri desetljeća i zahtijevala je agresivno djelovanje da bi se održala, poručio je okružni tužitelj Randy Grossman.

Mora vratiti novac

Iz američkog Kabineta rada poručili su kako je tijekom 2020. godine nešto manje od 70 milijuna ljudi primalo mirovinu i druge naknade iz sustava socijalne sigurnosti, o kojem smo pisali povodom njihova Dana nezavisnosti. Dodali su kako je stopa prijevara manja od jedan posto.

Zampach je uz jamčevinu pušten kući. Presuda bi mu trebala biti izrečena 20. rujna. Tužiteljstvo od njega traži da vrati sav novac i iseli iz kuće u Powayju. Tužitelj Grossman je poručio kako je riječ o najduljoj prijevari te vrste zabilježenoj ondje. Moguće je da je Zampach rekorder i izvan granica svog okruga.

Prije četiri godine pisali smo o Britanki koja je punih 15 godina skrivala smrt svog oca kako bi nastavila primati njegovu mirovinu. Takvih slučajeva bilo je unutar Europske unije, u regiji, ali i u Hrvatskoj, o čemu je također bilo riječi na našem portalu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap