Alarmantno: 90 posto umirovljenika strahuje da će zbog rata hrana još više poskupjeti!

Jasmina Grgurić Zanze
22. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Oko 1.200 umirovljenika sudjelovalo je u anketi na našem portalu. Pitali smo ih strahuju li da će zbog rata u Ukrajini hrana dodatno poskupjeti. Njih gotovo 90 posto odgovorilo je potvrdno, što je vrlo zabrinjavajući podatak. No, ako se uzme u obzir visina hrvatske mirovine, opravdano jer svako daljnje i najmanje poskupljenje predstavlja neizdrživi financijski udarac na naše starije građane.

Ilustracija: Unsplash

Građane, pogotovo one starije koji su znatno plićeg džepa, zabrinjavaju posljedice koje bi rat u Ukrajini mogao imati na daljnje poskupljenje cijena pa i moguću nestašicu pojedinih proizvoda. Prva najava među takvima nadolazeće je poskupljenje suncokretova ulja koje bi po litri mogli od 1. travnja plaćati i 20 kuna.

Gomilanje zaliha loše je za tržište

Neki su stoga počeli unaprijed kupovati ulje kako bi si osigurali zalihe po povoljnijim cijenama. Drugi pak strahuju od nestašice jer je Ukrajina najveći svjetski proizvođač ulja i suncokreta. Osim ulja, kupuju se zalihe brašna, konzervirane hrane…

Ekonomski stručnjaci, ali i trgovci, upozoravaju da takvo ponašanje nije dobro jer može dovesti do redukcije na policama dućana, ali i do povećanja cijena uslijed povećane potražnje.

Zabrinjavajući, ali realno opravdani podaci

[ANKETA] Umirovljenici, strahujete li da će zbog rata u Ukrajini dodatno poskupjeti hrana?

Kako su cijene hrane, goriva, ali i brojnih usluga već poskupjele, pitali smo umirovljenike strahuju li da bi zbog rata u Ukrajini moglo doći do dodatnog poskupljenja hrane. U našoj anketi sudjelovalo ih je gotovo 1.200, a skoro 90 posto izjavilo je da strahuje od poskupljenja. Vrlo je to zabrinjavajući podatak, ali i opravdan uzmemo li u obzir da već sada od malih hrvatskih mirovina nemaju dovoljno za podmiriti osnovne troškove. Dosadašnja poskupljenja već su opteretila umirovljeničke budžete pa prostora za dalje niti nema.

Da se užasavaju i same pomisli na nova poskupljenja hrane zbog rata, jer je hrana već dosada jako poskupjela, odgovorilo je skoro 50 posto ispitanih. Dodatnih 38 posto reklo je da se boji da si više neće moći priuštiti ni osnovne namirnice. Samo oko 6 posto kazalo je da se ne boji, jer misle da do takvog scenarija neće ni doći, a dodatnih šest posto ne zna što da misli, nadajući se da kod nas neće osjetiti posljedice rata u Ukrajini na poskupljenje hrane.

Mirovina.hr

 

Alarmantno: 90 posto umirovljenika strahuje da će zbog rata hrana još više poskupjeti!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap