[ANKETA] Umirovljenici, strahujete li da će zbog rata u Ukrajini dodatno poskupjeti hrana?

Jasmina Grgurić Zanze
16. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Prijeti li Europi zbog rata u Ukrajini nestašica žitarica i daljnji rast cijena hrane? Ako da, trebamo li i što poduzeti? Mišljenja su podijeljena, no osim medijskog zastrašivanja koje dovodi do nepotrebnog gomilanja zaliha i zabrane izvoza, postoji nekoliko činjenica.

Foto: Rawpixel

Brašno, tjestenina, ulje, kruh, mlijeko i ostale namirnice koje su posredno ili neposredno vezane za proizvodnju žitarica već su u pandemiji skočile u nebo, a daljnje poskupljenje prijeti zbog rata u Ukrajini. Cijene pšenice i kukuruza već su porasle zbog rata, a inflacija zahvaća i čitav niz drugih proizvoda. Upitni su i suncokretovo ulje, čijem smo skoku cijena već svjedočili, soja, ječam…

Upravo je taj faktor i najgori, što je rat u “žitnici Europe” počeo u trenutku kada su cijene hrane dosegnule najvišu razinu te nastavljaju rasti. Osim pandemije, u poskupljenju su velik utjecaj odigrale i rastuće klimatske promjene.

Ekonomski stručnjaci smatraju kako u Hrvatskoj ipak neće doći do nestašice, između ostaloga zahvaljujući i Vladinim mjerama za nabavu gnojiva i smanjivanje PDV-a koje bi trebale potaknuti proizvođače, skupa s aktualnom situacijom, da pripreme kvalitetnu sjetvu.

Dio građana zbog straha od širenja rata na ostatak Europe, ali i od moguće nuklearne katastrofe već kupuje zalihe brašna, tjestenine, konzervi… Dio ih to čini na akcijama u strahu od novih poskupljenja, a kupuje se masovno i gorivo. No, stručnjaci upozoravaju da to ne bismo trebali raditi.

Može li zbog rata u Ukrajini poskupjeti hrana? Da, i to drastično!

– Ekonomski promatrano, nestašice su stvar prošlosti, poremećaji i krize se sada odražavaju na povećanje cijena. Zbog toga apeliram na građane da ne kupuju dodatne količine osnovnih namirnica, pogotovo brašna. Na taj način stvaraju pretpostavku za brži rast cijena, kao i formiranje neformalnog tržišta danih proizvoda. Prazne police također stvaraju dodatnu paniku kod ostatka stanovništva, što nas dalje drži u začaranom krugu – upozorio je nedavno ekonomist Admir Čavalić za Buku.

UN-ova agencija za hranu u petak je priopćila da bi zbog rata u Ukrajini hrana mogla poskupjeti dodatnih 20 posto, jer Ukrajina i Rusija čine više od trećine ukupnog svjetskog izvoza žitarica. Sve bi to moglo pogoršati glad u svijetu.

Dakle, nestašica na našim prostorima vjerojatno ne, ali poskupljenje sasvim izvjesno da da.

Umirovljenici, strahujete li da će rat u Ukrajini dovesti do poskupljenja hrane?

[ANKETA] Umirovljenici, strahujete li da će zbog rata u Ukrajini dodatno poskupjeti hrana?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap