Aladrović praktički potvrdio covid dodatak za umirovljenike: “Neki model obeštećenja moramo naći”

Josip Mihaljević
15. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Intervju tjedna” na kojoj je potvrdio da se razgovara o covid dodatku za umirovljenike.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike | Mirovina.hr

Ministar Josip Aladrović gostovao je krajem prošloga tjedna u HRT-ovoj emisiji ‘Intervju tjedna’ te je po prvi puta komentirao isplatu takozvanog covid dodatka umirovljenicima. Podsjetimo, dan ranije umirovljeničke udruge i političke stranke održale su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli tri zahtjeva, a jedan od njih je i isplata covid dodatka umirovljenicima.

Aladrović je odmah na početku osudio raširenu pojavu cijepljenja preko reda:

“Očito je došlo do određenih disfunkcionalnosti u samom procesu cijepljenja, neke javne osobe su se cijepile preko reda bez obzira na to što nisu rizične odnosno kritične skupine. To sigurno nije društveno odgovorno ponašanje. Način takvog ophođenja prema ostatku populacije nije korektan i mislim da ga svi zajedno trebamo osuditi”, kazao je Aladrović.

Dobre vijesti oko covid dodatka za umirovljenike?

Ministarstvo socijalne politike prošle je godine pripojeno Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a Aladrovićev glavni fokus u protekloj godini svakako su mjere očuvanja radnih mjesta. Ipak, na kraju emisije bilo je riječi o pomalo zaboravljenim umirovljenicima kojima se, po svemu sudeći, smiješi isplata covid dodatka.

Ovo je najnoviji zahtjev umirovljeničkih udruga i stranaka:

“Mi smo nekoliko puta razgovarali s predstavnicima umirovljeničkih udruga, s Maticom umirovljenika, sa Sindikatom umirovljenika i s Hrvatskom strankom umirovljenika, sada posljednji put u Vladi RH, premijer je organizirao sastanak. Ono što moramo svi biti svjesni, to traži izrazito veliko fiskalno opterećenje. Mi govorimo o milijardi i sto milijuna kuna, okvirno, u ovom kontekstu koji je predstavljen. S druge strane, svjesni smo da je jedan dio zemalja EU doista isplatio covid dodatke koji se vežu za povećane troškove umirovljenika u ovom razdoblju.

Svjesni smo da nekakav model obeštećenja moramo naći”, kazao je Aladrović.

Kazao je da će za desetak dana biti poznat postotak usklađivanja mirovina te da o njoj i o još nekim parametrima (nije rekao kojima) ovisi i isplata covid dodatka:

“Kada budemo znali kolika će indeksacija biti, onda ćemo znati koliki nam je fiskalni kapacitet. Dogovorili smo se HSU i dvije najjače udruge da ćemo ponovno sjesti za stol i naći rješenje koje je prihvatljivo Vladi i umirovljenicima, kako bi određenu mogućnost obeštećenja ostavili kao mogućnost”, zaključio je Aladrović.

Nacionalna naknada za starije

Bilo je riječ i o nacionalnoj naknadi za starije osobe za koju se prijavilo oko sedam tisuća ljudi.

Zašto su predstavnici umirovljenika 'covid dodatak' spustili s 2.500 na 1.135 kuna!?

“To je jedna nova vrsta socijalne naknade, zapravo naknade između socijalnog sustava i mirovinskog sustava. Mi smo se odlučili da one najugroženije osobe koje nemaju drugih primanja, koje nisu mogle steći 15 godina radnog staža, da ih na ovaj način obeštetimo. Po našim projekcijama tu se od 90 do 95 posto radi o ženama u ruralnim krajevima koje su najnezaštićenija skupina u starijoj populaciji.

Da li je 800 kuna puno ili malo, to je stvar percepcije ali ja se mogu složiti s vama da taj dio socijalnih naknada i mirovinskog sustava ostavlja prostor za znatan napredak u budućnosti. Mi ćemo oko sljedećeg tjedna imati prve isplate, procjenjujemo da će do kraja godine biti 20.000 prijava”, kazao je Aladrović.

Na pitanje o tomu zašto je tako malo prijava, Aladrović je kazao da nisu ni očekivali da će sve prijave stići u prvom mjesecu.

“Moram naglasiti da smo zaštitili jedan dio društva koji nije imao nikakvu zaštitu. Mi nismo neskloni da kada vidimo kako provedba funkcionira, ako postoje neke manjkavosti da redizajniramo naknadu. Moramo vidjeti kakav će biti priljev ljudi, zadovoljstvo naknadom, moramo vidjeti kako provedba funkcionira. Nakon toga naravno možemo izmijeniti i dotjerati naknadu”, kazao je Aladrović.

 

Aladrović praktički potvrdio covid dodatak za umirovljenike: “Neki model obeštećenja moramo naći”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap