Aladrović o razdvajanju radničkih i povlaštenih mirovina: “Povlaštene mirovine još se neće dirati”

Josip Mihaljević
23. rujna 2019.
Istaknuto
A- A+

Sindikati su nakon što je Vlada prihvatila sve njihove zahtjeve ohrabreni, najavili su da će se ubuduće zalagati za razdvajanje mirovina po posebnim propisima od onih stečenih radom. Ministar Aladrović spušta loptu i poručuje da se povlaštene mirovine neće još dirati.

aladrović

Foto: Josip Aladrović | Youtube screenshot

Sindikati su danas s ministrom rada i mirovinskog sustava održali po svemu sudeći uspješan sastanak, ali u buduće bi oko pitanja mirovina po posebnim propisima ponovno mogli zaratiti.

“Povlaštene mirovine neće se još dirati”

Sindikati će tražiti razdvajanje radničkih od povlaštenih mirovina

Sindikati su najavili kako će ubuduće tražiti razdvajanje mirovina po posebnim propisima od onih stečenih radom, a ministar Aladrović je jučer to popratio s velikom skepsom, piše hr.n1info.com.

“Teško se oteti dojmu da u ovom trenutku kada smo najavili ove izmjene koriste posebni propisi za politizaciju. Kad gledamo o tome kako se isplaćuju mirovine po posebnim propisima, ove godine u HZMO-u je 5,9 milijardi kuna predviđeno za mirovine po posebnim propisima. Ono što je bitno napomenuti – i takvi korisnici imaju određeni dio radnog staža. Opći prihodi proračuna su osnova za isplatu posebnih mirovina”, kazao je Aladrović za N1 televiziju.

Sindikati su također izrazili sumnju da među povlaštenim mirovinama ima i onih lažnih braniteljskih, a ministar je kazao kako tu “ulazimo u granicu nekakve suspektnosti koja nikome u javnom prostoru nije potrebna”.

“One sigurno nisu što čini ključni efekt u održivosti mirovinskog sustava. Dulji ostanak u radu je nešto što će dovesti do adekvatnosti mirovina i održivosti mirovinskog sustava. Kada gledamo broj posebnih mirovina po osnovi braniteljskih mirovina njihov broj ne raste, njihov broj pada. Sve mirovine po posebnim propisima se isplaćuju iz općih prihoda proračuna. Povlaštene mirovine još se neće dirati”, kazao je Aladrović.

Prošle godine najavili “analizu i korekciju” povlaštenih mirovina

marko pavić
Ministar Pavić za iduću godinu najavio "analizu i korekciju mirovina po posebnim propisima"

Podsjetimo, Aladrovićev prethodnik ministar Pavić prošle je godine u listopadu najavio kako je za 2019. godinu planirana “analiza i korekcija” mirovina po posebnim propisma.

Krajem prošle godine, Pavić i suradnici iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava vodili su bitku s javnošću u kojoj su objašnjavali što je zapravo mirovinska reforma. Kao jedna od najčešćih kritika postavljalo se pitanje zašto se ne “pročešljaju” i mirovine po posebnim propisima, a odgovor je otprilike glasio kako “mirovinskom reformom uređuju opći dio mirovinskog sustava”, a da će ovim “posebnim” (čitajte: povlaštenim mirovinama) baviti sljedeće godine.

Do kraja godine ostalo je stotinjak dana, a jučerašnja izjava ministra Aladrovića sugerira kako se ipak ove godine po pitanju mirovina po posebnim propisima ništa neće napraviti.

 

Aladrović o razdvajanju radničkih i povlaštenih mirovina: “Povlaštene mirovine još se neće dirati”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap