Sindikati će tražiti razdvajanje radničkih od povlaštenih mirovina

Josip Mihaljević
23. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Vlada je objavila da će sindikatima ispuniti sve njihove zahtjeve. To ih je možda iznenadilo pa su krenuli u razne kombinacije kako bi održali vidljivost i pritisnuli vlast u predizborno vrijeme. Osim što su se založili da se referendum ipak održi, čini se da će ubuduće tražiti razdvajanje mirovina po posebnim propisima – iz mirovinskog sustava direktno u proračun.

Krešimir Sever Snimak zaslona/HRT

Velik fokus javnosti na mirovinski sustav sindikati će iskoristiti kako bi otvorili još jednu temu – razdvajanje radničkih mirovina od mirovina po posebnim propisima, piše Vecernji.hr.

aladrović
Aladrović o razdvajanju radničkih i povlaštenih mirovina: "Povlaštene mirovine još se neće dirati"

“Ovaj put nismo mogli strpati sve u istu priču, ali ubuduće ćemo na tome sigurno inzistirati. Povlaštene mirovine moraju iz mirovinskog sustava izaći u proračun. Jasno zašto, ne samo radi vidljivosti. Puno je lažnih mirovina, a drugo je pitanje omjera: te su mirovine prosječno dvostruko veće od mirovina ljudi s punim radnim stažom. To je problem svih nas”, kazao je sindikalni vođa Vilim Ribić.

Tijekom proteklih godinu i pol moglo se više puta čuti kako u mirovinskom sustavu nedostaje 17 milijardi kuna za redovitu isplatu, a taj novac dolazi iz proračuna. Krešimir Sever je istaknuo kako je od tih 17 milijardi kuna šest milijardi kuna tranzicijskog troška II. stupa, a 5,9 milijardi odlazi na mirovine po posebnim propisima.

“I jedno i drugo propisi su i zakoni za koje se država obvezala da će sredstva davati iz proračuna i da ona neće opterećivati redoviti mirovinski sustav”, kazao je Krešimir Sever.

Sever je kazao kako isplata “povlaštenog” dijela mirovine, baš kao i najavljena nacionalna mirovina, ne bi smjela ići iz mirovinskog sustava nego iz proračuna.

Sindikati će tražiti razdvajanje radničkih od povlaštenih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap