Aladrović najavio analizu povlaštenih mirovina, ima i plan za pregovore sa sindikatom

Jasmina Grgurić
26. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Najmlađi ministar u Vladi Andreja Plenkovića u, možemo to tako reći, najstarijem resoru, komentirao je u tjednom intervjuu Medija servisa vruće teme koje se tiču mirovinske reforme, referenduma usmjerenog protiv njezinih mjera, ali doktaknuo se i povlaštenih mirovina čiju je analizu najavio, baš poput svog prethodnika.

Josip Aladrović u intervjuu Media servisa (Snimak zaslona/Youtube)

Da 740 tisuća potpisa građana obvezuje Vladu Andreja Plenkovića, nije mogao ne potvrditi ni novi ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović.

“Postoji demokratska volja naroda koji je, ja bih rekao, izrazio volju o određenom segmentu mirovinske reforme. Njome smo postigli sva tri cilja, veće mirovine, dugoročnu održivost mirovinskog sustava i ispravljanje nejednakosti među generacijama umirovljenika. Naravno, na određene segmente reagirali su sindikati prikupivši potpise građana. Hoće li se referendum održati, to ovisi o Ministarstvu uprave i Hrvatskom saboru. S druge strane, jasno sam rekao ovih dana da želimo socijalni dijalog. Službeni poziv sindikatima uputi ću slijedeći tjedan” – rekao je ministar Josip Aladrović.

Nema plan B dok ne sjedu sa sindikatima za stol

No, mladi ministar razgovarati ne želi samo o mirovinskoj reformi, nego svim segmentima rada i mirovinskog sustava, od minimalne plaće i osnovice plaća pa do kvota uvozne radne snage. Naravno, i o nastavku sad već pomalo ozloglašene mirovinske reforme.

Ministar je dodao da će se referendum održati bez pokušaja privole sindikata, ukoliko ga raspiše Hrvatski sabor, čemu naravno prethodi prebrojavanje potpisa te odluka o traženju tumačenja ustavnosti pitanja od Ustavnog suda. No, što ako reforma padne, postoji li neki plan B?

“Mirovinski sustav izrazito je kompleksan, jako je opasno paušalno razgovarati o njemu. To su vrlo kompleksne mjere kojih ima mnoštvo, a svaka utječe na adekvatnost mirovina i održivost mirovine. One su vrlo povezane i utječu jedna na drugu. Ne možemo razgovarati o implikacijama dok ne stavimo sve te teme na zajednički stil” – kazao je Aladrović.

Nacionalna mirovina kao mjera borbe protiv siromaštva

Mjere aktivne politike zapošljavanja prve su na popisu poslova koje ambiciozni ministar planira odraditi u preostalih samo godinu mandata. One nisu toliko nebitne i za mirovinski sustav, jer o uplatama građana ovisi mirovinski fond. Ponovio je da će digitalizirati javne servise iz svojih resora, ali i povlačiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda. A tu je i nacionalna mirovina kao nastavak mirovinske reforme s ciljem borbe protiv siromaštva.

aladrović

Novi ministar umirovljenika: "Problemi se mogu rješavati samo komunikacijom"

“Mi se ne možemo odreći tih građana koji su napunili 65 godina, a nemaju dovoljno staža i mirovinu. Moramo im nešto ponuditi, način i model na koji će oni moći biti punopravni članovi ovog društva. Trenutno smo u fazi da radna skupina razmatra sve modele. Pritom  uspoređujemo europske modele koji su nam najsličniji i koje možemo uvesti. Tijekom 2020. ćemo sve završiti. Taj cilj ćemo završiti do kraja” – obećao je Aladrović.

U nastavku mirovinske reforme najavljuje i analizu mirovina po posebnim propisima te vidjeti iz nje uopće što može učiniti po tom pitanju. Mirovinski sustav obuhvaća više od trećine hrvatskog proračuna, oko 42 milijarde kuna, pa će se i ovom pitanju pristupiti s mnogo opreza. Ministar obećava da će sve biti na zadovoljstvo hrvatski građana koji sve te promjene moraju – pozitivno osjetiti.