Aladrović krivi SDP: Da su se bavili demografijom, mi ne bismo pomicali dob za mirovinu

Jasmina Grgurić
29. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Novi ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović, tek je stupio na dužnost prošlog tjedna, a već je počeo zvučati kao pravi stranački vojnik na toj funkciji. Najmlađi ministar u Vladi na jednom frontu istovremeno brani boje mirovinske reforme, ali i one stranačke pa mu u trenutno najzahtjevnijem resoru kojem prijeti referendum građana nimalo nije lako. Tako je za neminovnost pomicanja dobi za mirovinu na 67 godina okrivio – SDP.

Josip Alardović

Josip Aladrović

“Da je SDP počeo rješavati demografske probleme, mi ne bismo pomicali dob za mirovinu na 67 godina” – rekao je ministar Aladrović u intervjuu za Večernji list.

Iako ostaje pitanje kako se to točno rješavaju demografski problemi, tipični ne samo za Hrvatsku nego i ostatak zemaljske kugle koja muku muči sa sve većim starenjem populacije, zaključio je da se rad do 67. godine ne može izbjeći. Pa, ako je to onda odgovor na demografske probleme, njega ga je ponudio i SDP, samo pet godina kasnije (za one koji odu u starosnu mirovinu 2038. a sada po novom od 2033.). HDZ je samo ubrzao neizbježno, smatra novi ministar.

Pregovori kao jedino rješenje

Aladrović brani mirovinsku reformu te ponavlja kako je ona dobra te pogađa srž problema. No, postoji samo jedan mali problem. Na putu ostvarenja tako dobre reforme novom ministru stoje sindikati rada koji su prikupili oko 740 tisuća potpisa građana za njezino rušenje.

Josip Alardović

Telegram: Novi ministar je u HZMO-u zapošljavao prijatelje

Mladi, samopouzdani ministar očito se nada kako do toga neće doći pa je već najavio da će predstavnicima radnika uputiti poziv za pregovore ovoga tjedna. Jer, pregovarati neće samo o umirovljenicima, nego i zaposlenicima, a ulozi su na tom polju veliki, a Aladrović očito ima što za ponuditi kada uporno najavljuje pregovore.

Ne čudi da donedavni ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a kojega su pratile i poneke afere s radnicima i imovinskom karticom, brani reformu u kojoj je otpočetka i sam sudjelovao pripremajući je zajedno s prethodnim ministrom Markom Pavićem.

SDP protratio dragocjeno vrijeme?

“Nastavljamo započetu mirovinsku reformu, a istodobno smo posvećeni pronalasku mogućnosti za nastavak dijaloga s predstavnicima sindikata i rješavanje otvorenih pitanja koja su i rezultirala prikupljanjem potpisa za provedbu referenduma o poništavanju nekih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju. Mirovinska reforma je dobro pripremljena i paket mirovinskih zakona koji su na snazi od početka godine pogađa srž problema. Kada, s jedne strane, imate neumoljive negativne demografske pokazatelje koji potencijalno mogu narušiti održivost mirovinskog sustava, kao odgovorna Vlada morate posegnuti i za ponekad nepopularnim mjerama. To je i učinjeno, na korist održivosti sustava, ali i na korist umirovljenika” – rekao je novi ministar.

Aladrović je pritom ponovio da je uvođenje dobne granice od 67 godina za starosnu mirovinu mjera naslijeđena od SDP-ove Vlade.

Aladrović najavio analizu povlaštenih mirovina, ima i plan za pregovore sa sindikatom

“SDP-ova Vlada nije se usudila šire baviti temom mirovinske reforme i nije počela rješavati pitanje demografskog problema i održivosti mirovinskog sustava kada je bilo i više vremena za reakciju. Budući da tada to nije učinjeno, izgubili smo dragocjeno vrijeme i ovoj Vladi nije preostalo drugo nego granicu za primjenu odlaska u mirovinu sa 67 godina dodatno pomaknuti, ali je za razliku od reforme iz 2014. uveden i čitav niz pozitivnih mjera” – rekao je ministar.