Ako imate neke od ovih vrsta biljaka, trebali biste ih uvijek saditi jedno uz drugo: ‘Mogu se koristiti zajedno u obroku’

Luka Kalac
14. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Svježe začinsko bilje najbolji je izbor ako želite upotpuniti okus svojih jela ili određenih pića. Najbolje je pronaći kombinacije biljaka koje odlično rastu zajedno i mogu se koristiti zajedno u obroku. Ako planirate saditi majčinu dušicu, vlasac, bosiljak, peršin ili origano, preporučuje se da ih uzgajate zajedno. Takav je slučaj i s mentom, bosiljkom i korijanderom, tvrdi agronom Lucas. Isto tako, na istom mjestu biste trebali saditi ružmarin, kadulju i lavandu.

Majčina dušica.

Majčina dušica | Foto: Unsplash / Kasia Gajek

Svježe začinsko bilje koje ste posadili u vazi ili pak ono iz vašeg vrta neupitno će dodatno obogatiti okus vašeg obroka ili čak koktela. U slučaju da do sada niste imali priliku uzgajati začinsko bilje, ne bi bilo na odmet imati savjete ovog agronoma na umu.

– Začinsko bilje izgleda lijepo, odlično miriše i ima praktičnu primjenu u kuhinji. Mislim da je najbolje pronaći kombinacije biljaka koje odlično rastu zajedno i mogu se koristiti zajedno u obroku, rekao je agronom Stephanie Lucas za realsimple.com koji je u nastavku otkrio o kojem je začinskom bilju riječ.

Majčina dušica, vlasac, bosiljak, peršin i origano

Ako tražite idealan spoj biljaka koji će uspijevati u identičnim uvjetima, onda su pravi izbor majčina dušica, vlasac, bosiljak, peršin i origano.

Menta, bosiljak i korijander

I dok menta, bosiljak i korijander vole sunčevu svjetlost i vlažnu zemlju, jedino metvica, prema Lucasovim riječima, može biti malo izbirljiva, kada je riječ o rastu uz druge biljke.

Ružmarin, kadulja, lavanda

Sve tri biljke, ružmarin, kadulja i lavanda najbolje uspijevaju kada ih posadite jednu uz drugu. Jedan od razloga sadnje na istom mjestu se krije u tome jer rastu u sličnim suhim uvjetima s puno sunca, piše realsimple.com.

Ženska osoba zalijeva žute biljke u vrtu pomoću posebne kantice
Zalijevanje vrta: Najčešće pogreške zbog kojih vam biljke i povrće ne uspijevaju

Kako njegovati svoje bilje

Ove biljke se mogu uzgajati u posudama ili na zemlji, tvrdi Lucas, ali svaka ima svoje specifične zahtjeve za njegu koje treba uzeti u obzir u smislu količine potrebne sunčeve svjetlosti, vrste tla i treba li ili ne gnojivo.

Primjerice, metvici je potrebno puno sunčeve svjetlosti, ali i do djelomične hladovine i dobro drenirano tlo. Inače, takvo tlo omogućuje odvodnju vode umjerenom brzinom. Lucas dodaje da će ‘menta biti ukusnija ako se uklone cvjetovi, što biljku održava u rastu i snazi’.

Kamilici je također potrebna velika količina svjetlosti, puno sunca do djelomične hladovine i dobro drenirano tlo da bi uspijevala. Matičnjak zahtjeva vlažno i dobro drenirano tlo. Bilje poput vlasca, peršina i bosiljka najbolje uspijevaju nakon bogaćenja tla u kojem rastu uravnoteženim gnojivom 10-10-10 (jednaki dijelovi dušika, fosfora i kalija) tijekom vegetacijske sezone.

Za razliku od navedenog bilja, majčina dušica, origano, cilantro, ružmarin, kadulja i lavanda trebaju popriličnu količinu sunčeve svjetlosti i dobro drenirano tlo, a rijetko im je potrebno gnojivo.

Jednako tako, pažnju treba obratiti i na to kako zalijevate biljke. Izbjegavajte zalijevanje po najjačem suncu i pazite da vode nikada nije premalo ili previše, a sve savjete možete vidjeti i u ovom tekstu. Osim toga, za biljke će pomoći i ljuske jaja koje smanjuju kiselost zemlje, a mogu služiti i kao zaštita od puževa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap