Bacate ljuske od jaja? Odmah prestanite, jer mogu učiniti čuda za vaše biljke i vrtove

Jasmina Grgurić Zanze
7. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Zbog kalcijeva karbonata, ljuske od jaja mogu biti vrlo koriste ako ih dodamo našim biljakama i povrtnim kulturama. Ljuske jajeta sadrže i drugev korisne tvari te smanjuju kiselost zemlje, što većini kultura odgovara. Koristimo ih tako da ih zdrobimo i posujemo po zemlji. Zbog oštrih rubova, mogu biti korisne u tjeranju puževa, a ljuske od jaja možemo upotrijebiti i kao posudice za sadnju sjemenja.

Ljuske od jajeta | Pixabay

Ljuske od jaja ponekad treba sačuvati i iskoristiti kao kompost | Pixabay

Ostaci hrane mogu biti jako korisni. Umjesto da završe u smeću, neke organske ostatke možemo i dalje koristiti. Već je poznato da talog od kave i voda u kojoj se kuhala tjestenina mogu nahraniti naše biljke i vrt. Isto tako je i s ljuskama od jaja koje mogu biti vrlo korisne ako ih dodamo našim vrtovima i biljkama.

Mali vodič o kompostiranju: dvorište, balkon ili stan - kompost stvori sam

Tajna je u kacijevu karobonatu od kojeg se sastoji ljuska jajeta, a upravo je taj kemijski spoj zaslužan za jačanje biljaka. Osim kalcija, ljuske od jaja sadrže i kalij i fosfor. Dodati ih stoga možemo svim onim vrtovima u kojima se koristi prirodni kompost kao gnojivo, o čemu više možete pročitati ovdje. Naime, kompost bez ljuski jaja često je previše kiseo za povrtnjak, a visoka razina kiselosti može smanjiti način na koji biljka uzima hranjive tvari, što će negativno utjecati na njezin rast. Moguće je koristiti komercijalno vapno za rješavanje ovog problema, ali ljuske jaja su besplatna opcija, piše Reader’s Digest.

Ljuske od jajeta koristimo tako da ih zdrobimo i jednostavno posujemo po zemlji. Također, mogu se koristiti i za odvraćanje puževa od biljaka zbog oštrih rubova. Zanimljivo je i da ljuske od jajeta mogu poslužiti i kao posudice za uzgoj iz sjemena koje, nakon što se primi i biljka pusti sitne korjenčiće, lako premjestimo u zemlju ili posudu. S ljuskama jajeta ipak treba paziti, jer za neke kulture nisu dobre, poput borovnica i azaleje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap