Zalijevanje vrta: Najčešće pogreške zbog kojih vam biljke i povrće ne uspijevaju

Ana Kanazir
23. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Zalijevanje vrta je jako važno, pogotovo u ljetnim mjesecima i na iznimno visokim temperaturama. Tako se u ovim slučajevima vrt treba obavezno zaliti svake večeri, a nekada i ujutro. Ipak, kod zalijevanja treba paziti na više stvari, a donosimo pet najčešćih pogrešaka i kako ih ispraviti.

Ženska osoba zalijeva žute biljke u vrtu pomoću posebne kantice

Zalijevanje vrta | Foto: Pexels, Sarah Dietz

Baš kao što briga oko voća, povrća i biljaka zahtijeva određeno vrijeme i pažnju, treba obratiti pažnju i na zalijevanje vrta. U slučaju da ovdje radite velike pogreške, možete ubiti korijen biljke, a samim time neće biti ni voća ni povrća.

5 pogrešaka kod zalijevanja vrta

Iako će biljke na listovima ili na plodu pokazati kada nešto nije u redu, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Upravo zato donosimo pet pogrešaka kod zalijevanja vrta i kako ih izbjeći:

1. Prečesto zalijevanje

Možda vam se čini da je zemlja suha, ali često tome nije tako. Kada biljka dobije previše vode kroz dan to smanjuje količinu kisika koji je potreban korijenu da preživi.

Jednako tako, kod stalno vlažnog tla se mogu pojaviti i gljivice koje onda znatno utječu na razvoj biljke i mogu izazvati truljenje korijena. Gljivice se prepoznaju po promjenama na listovima koji postaju žuti, pepeljasti ili otpadaju.

Hrana, lijek ili otrov - Znate li što uzgajate u svom vrtu?

2. Previše vode

Osim prečestog zalijevanja kroz dan, opasnost predstavlja i kada biljka dobije previše vode odjednom. Ovo isto tako utječe na manjak kisika za korijen, a u ovom slučaju se žuti listovi mogu pojaviti već nakon par sati. Ipak, biljke koje ste nedavno zasadili, grmlje i drveća trebaju nešto više vode, navodi House digest.

3. Pogrešno usmjeren mlaz vode

Još jedna greška je i pogrešno usmjeren mlaz vode prema plodovima, listovima ili stabljici. Voda bi većinom trebala biti usmjerena prema tlu i prema korijenu.

Jednako tako, treba paziti i kakav je mlaz vode. Ako zalijevate biljke, voće i povrće prejakim mlazom, to ih može uništiti. S druge strane, preblagi mlaz, odnosno prskalica možda neće osigurati dovoljno vode svima u vrtu.

4. Zalijevanje u krivo vrijeme

Najgora greška koju možete napraviti je zaliti biljku po jakom suncu. Ovo će ‘skuriti’ listove, a potrošit ćete i previše vode. Umjesto toga, zalijevanje vrta ostavite za rano jutro ili za večernje sate, otprilike kada počne padati mrak, a kada je toplina splasnula.

5. Ne obraćanje pažnje na potrebe vrta

Iako je najlakše zaliti sve biljke, ali i voće i povrće na isti način, ovo nije najbolja ideja. Naime, trebalo bi paziti koji pripadnici vrta zahtijevaju više vode, a koji manje. Tako će nedavno zasađene biljke trebati i više vode, dok će one koje imate već godinama trebati nešto manje vode jer im je korijen jači.

Ovaj dio si možete olakšati tako da pazite kako sadite vaše biljke. Prvo se informirajte koje biljke kupujete i koliko kojoj treba vode, a onda ih grupirati po potrebama za vodom. U ovom tekstu možete vidjeti koje biljke su hrana, koje lijek, a koje otrov.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap