U 91. godini preminula Ljudmila Aleksejeva: “Borila se za ljudska prava do posljednjih trenutaka”

Josip Mihaljević
10. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Najpoznatija ruska aktivistica za ljudska prava, Ljudmila Aleksejeva, preminula je ove subote u moskovskoj bolnici. Aleksejevu su svojevremenu protjerali iz Sovjetskog saveza, a nakon povratka postala je jedna od glavnih kritičarki političkog vrha Rusije.

ljudmila aleksejeva

Foto: Ljudmila Aleksejeva | Youtube screenshot

“Bila je aktivistica za ljudska prava sve do posljednjih trenutaka. Stvarno je vodila život za prijatelje. Ovo je veliki gubitak za zajednicu koja se bori za ljudska prava”, rekao je Mihael Fedotov, šef ruskog predsjedničkog Vijeća za ljudska prava – piše vijesti.hrt.hr.

Aleksejeva je kao arheologinja još šezdesetih godina prošloga stoljeća napustila obećavajuću akademsku karijeru te se uključuje u kampanje za dizanje svijesti o ljudskim pravima u Sovjetskom savezu. Težak je to zadatak za tadašnji nemilosrdni sovjetski ustroj, prijete joj smrću i na koncu protjeravaju iz zemlje 1977. godine.

Nakon povratka u Rusiju 1993. godine nastavlja s predanim radom, a njihove novine su je zvale majkom ruske zajednice za ljudska prava.

Iako je Aleksejeva bila žestoka kritičarka dugovječnog ruskog vođe Vladimira Vladimiroviča Putina – prošle godine su zajedno u njenom stanu uz čašicu šampanjca proslavili njezin 90. rođendan.

Iako je u svojoj državi optuživana da je strani agent koji ne vodi računa o ruskim nacionalnim interesima, svijet smatra da moderna Rusija mora imati takve ljude. Inače, Aleksejeva je bila u konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir 2013. godine, ali je nagrada otišla u ruke Organizacije za zabranu kemijskih oružja.

U 91. godini preminula Ljudmila Aleksejeva: “Borila se za ljudska prava do posljednjih trenutaka”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap