Najstarija zagrebačka aktivistica: “Alergična sam na Bandića od kojeg se često gušim”

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Alergična sam na penicilin i Bandića od kojeg se često gušim. Dragi građani, molim vas spasite me” – tek je jedan među više od 150 transparenata koje je 74-godišnja umirovljenica Višnja Škreblin izradila za prosvjede na kojima sudjeluje već dva desetljeća. Sada su joj u fokusu, nije teško zaključiti, oni usmjereni protiv zagrebačkog gradonačelnika.

Aktivistica Višnja Škreblin (Snimak zaslona/24 sata)

Umirovljena Zagrepčanka Višnja Škreblin ima 74 godine, no to ju nimalo ne sprječava u aktivizmu i sudjelovanju na brojnim prosvjedima za kvalitetniji život građana. Supruga, majka troje djece i baka petero unučadi jako se dobro sjeća kako je njezin grad izgledao nekada. Osim zagađenja i betonizacije, smetale su je pretvorba i privatizacija zbog kojih je i krenula prosvjedovati. Jedna je od nastarijih aktivistica, a u fokus javnosti došla je sada zbog transparenata protiv gradonačelnika Milana Bandića.

“Odrasla sam na Trešnjevci, uz sam plac. Bio je to jedan pitomi kvart koji je imao dušu i puno trešanja. Nije bez veze dobio to ime. Ondje si znao što koji susjed kuha, što radi, svi smo nekako bili jednaki. Nedjeljom je na našem stolu bilo po sedam vrsta kolača. Nije sve to majka pekla, nego su sve susjede napravile pa dijelile. Živjelo se skromno, ali kvalitetno” – ispričala je za 24 sata Višnja Škreblin.

Hrabra baka štrajka glađu ispred parlamenta, traži bolju klimu za unuke!

O životu u bivšoj državi ne voli pričati, jer joj onda kažu da je komunjara. No, tada je bila cijenjena, kako sama kaže, kao čovjek i radnica, zaštićena kao žena i majka te kao tajnica u kadrovskoj službi nije morala strahovati da će dobiti otkaz, u odnosu na ono što današnje generacije proživljavaju na svojim radnim mjestima. I ona i suprug radili su u istoj firmi Mont montaži te od dvije plaće pristojno živjeli, dobili stan, kupili dvije vikendice i uvijek imali automobile, iako nisu bili na visokim funkcijama. Tada nije bilo ni bitno tko je gradonačelnik, jer je jedina briga bila obitelj i živjelo se dobro. Međutim, tvrtka u kojoj je radila s još 16.000 radnika zapala je u privatizaciju, kada je krenula na prosvjede pa tako transparente ispisuje još od 1997. godine.

Za zagrebačkog gradonačelnika nema lijepe riječi, a na toj funkciji želi vidjeti rođenog i školovanog Zagrepčanina.

“Razgovara kao da je šerif i kao da je vlasnik grada, a mi poslušnici koje može šamarati kak se sjeti. On je jedan inteligentan, ali arogantan i bezobrazan tip. Zagreb nam je pretvoril u stupiće i šahtove, kao da mi ne znamo kaj je provizija i pinka” – rekla je za 24 sata najstarija zagrebačka aktivistica Višnja Škreblin.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap