Svjetska zdravstvena organizacija poziva na reformu skrbi o starijima

Josip Mihaljević
15. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Šef za krizne slučajeve pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dr. Mike Ryan iskoristio je priliku u Ženevi upozoriti na položaj starijih u društvu. Kaže da su potrebne reforme u brizi za starije, pogotovo u epidemiji, a države je pozvao da skrb o starijima treba promatrati kroz prizmu ljudskih prava.

Foto: Rawpixel

Šef odjela za krizne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) dr. Mike Ryan upozorio je u ponedjeljak svjetske vlade da moraju dobro preispitati odnos prema starijim građanima nakon velikih gubitaka u epidemiji Covida-19, piše dailysabah.com.

Ryan je u Ženevi dao govor o implikacijama epidemije na pitanja ljudskih prava, a napomenuo je kako se skrb o starijima treba gledati kroz prizmu ljudskih prava.

Navodi kako je smrtnost u domovima za starije velika, dijelom jer su stariji korisnici podložniji komplikacijama, a dijelom zbog sporog odgovora na epidemiju, čak i u bogatijim zemljama.

“Moramo temeljito preispitati odnos sa starijim generacijama, posebice način na koji skrbimo o njima. Njihove potrebe trebamo gledati kao pitanje ljudskih prava – pravo na skrb, pravo na društveni kontakt”, kazao je dr. Ryan.

Ryan je kazao da su u pojedinim bogatim državama zabilježili zastrašujuće brojke oko korone. Naime, u nekim je državama udio korisnika domova u ukupno preminulima od Covida-19 čak 80 posto.