Svi stariji od 65 godina mogu tužiti državu zbog zabrane kretanja!

Jasmina Grgurić
14. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Ukinuti čovjeku slobodu kretanja protivno je Ustavu i Europskoj konvenciji. Svi građani stariji od 65 godina, kojima su vlasti zabranile da se slobodno kreću u trenucima izvanrednog stanja uslijed pandemije koronavirusa, imaju stoga pravo tužiti državu, upozorava odvjetnik Nikola Lakić.

stariji ljudi park

Foto: Pexels

Odlukom Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova, svim građanima starijim od 65 godina u Srbiji je bilo u potpunosti zabranjeno kretanje za vrijeme izvanrednog stanja uslijed pandemije koronavirusa. Odvjetnik Nikola Lakić za Direktno upozorava da svi oni mogu tužiti državu, jer je takva odluka suprotna Ustavu i Europskoj konvenciji.

“Režim Aleksandra Vučića tim zabranama kretanja, a u suštini ukidanjem slobode građanima, uradio je ono što nisu uradile ni nacističke vlasti u okupiranom Beogradu, potpuno onemogućio kretanje osobama starijim od 65 godina u dužem vremenskom trajanju.

Također, ukidanjem kretanja svim osobama starijim od 65 godina, a koje je trajalo nekoliko mjeseci, učinjena je i diskriminacija prema starijim osobama, ali i nanesena ogromna šteta. Po mom mišljenju, sve osobe starije od 65 godina kojima je izvršna vlast uskratila mnogobrojna Ustavom zajamčena prava, imaju mogućnost da pred nadležnim institucijama, a u konkretnom slučaju pred nadležnim sudovima, pokrenu odgovarajuće postupke” – kaže Lakić za Direktno.rs.

88-godišnjakinja tužila bolnicu jer su joj dali otkaz zbog starosti, dobila je parnicu

Jedna tužba već je pokrenuta u Srbiji, a prvo ročište je zakazano u listopadu. Državu je tužio umirovljeni profesor Pravnog fakulteta.

Lakić tvrdi da je izvanredno stanje u Srbiji proglašeno protuustavno, nakon čega su uslijedile i sporne odluke Vlade i ministarstava.  Ne može se, naglašava, odlukama izvršne vlasti uskratiti pravo na slobodu kretanja, a pogotovo ne kao u Srbiji gdje je više od milijun građana stavljeno u svojevrsni pritvor.

Osim ljudskih prava i diskriminacije temeljem životne dobi, starijim ljudima je, smatra, narušeno i dostojanstvo.

Odvjetnik građanima nudi svoju pravnu pomoć u slučaju da se odluče na tužbu, a smatra kako je isto spremna učiniti i većina njegovih kolega.

 

Svi stariji od 65 godina mogu tužiti državu zbog zabrane kretanja!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap