Velika anketa: Više od 5.500 umirovljenika želi češće usklađivanje mirovina i to prema 100 % rasta cijena ili plaća

Jasmina Grgurić Zanze
29. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Da je kvartalno usklađivanje mirovina bolje rješenje smatra više od 97 posto umirovljenika. Mirovine se usklađuju dvaput godišnje prema kretanjima cijena i plaća u drugoj polovici godine, zbog čega i po devet mjeseci zaostaju za povećanim troškovima života. U anketi portala Mirovina.hr sudjelovalo je više od 5.600 umirovljenika, a njihova je poruka jasna, mirovine treba povećati četiri puta godišnje.

Kovanice eura u rukama

Foto: mirovina.hr

Usklađivanje mirovina će, prema današnjoj odluci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosi 4,19 posto, o čemu više možete pročitati ovdje. Uvećane mirovine isplatit će se u travnju za ožujak sa zaostacima za siječanj i veljaču. S obzirom na to da se mirovine usklađuju dvaput godišnje u siječnju i srpnju prema rastu cijena i prosječne plaće u drugoj polovici godine, a u odnosu na prvu polovicu godine, razlika umirovljenicima na račune ‘sjeda’ devet mjeseci kasnije. To znači da su s istim mirovinama tih devet mjeseci zaostajali za sve većim troškovima, odnosno živjeli teže, o čemu smo pisali ovdje.

Više od 97 posto umirovljenika želi češće usklađivanje

Novčanice eura u rukama
Donesena je i službena odluka: Poznata je stopa usklađivanja mirovina, evo koliko iznosi

Upravo zato Sindikat umirovljenika Hrvatske, HSU, analitičar za mirovinska pitanja Željko Šemper i mnogi drugi traže da se mirovine usklađuju više od dvaput godišnje kako ne bi toliko zaostajale za brzorastućim troškovima života, što je posebno došlo do izražaja tijekom posljednjih godina inflacije. Umirovljenike smo pitali podržavaju li ideju kvartalnog usklađivanja, a svoj odgovor u anketi našeg portala dalo ih je više od 5.600, od čega više od 5.500 podržava takvu ideju. Nije ni čudo, jer svaki cent više im je bitan iz mjeseca u mjesec, a ne samo dvaput godišnje.

Više od 97 posto želi češće usklađivanje mirovina, s tim da velika većina njih, oko 60 posto smatra da uz to treba ići i povoljnija formula usklađivanja u omjeru od 100 posto prema povoljnijem indeksu rasta cijena ili plaća. Za to se zalaže i Sindikat umirovljenika, koji je ovaj zahtjev, među ostalima, uvrstio i u svoju peticiju na koju ovih dana počinju skupljati potpise građana prema Vladi. Što točno traže, možete pročitati ovdje. Samo 1,3 posto umirovljenika smatra da ne treba mijenjati sadašnji model usklađivanja, a jednako ih toliko kaže kako im je svejedno koliko će se puta godišnje mirovine usklađivati.

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

‘Kolike su mirovine, treba ih usklađivati svaki mjesec’

– Neka oni probaju živjeti samo jedan mjesec s našom mirovinom. Onda bi digli mirovinu 300 posto, komentirala je na našoj Facebook stranici umirovljenica Ljiljanka.

Računanje eura
Sindikat, Šemper i HSU složni: 'Usklađivanje mirovina treba biti četiri puta godišnje'

Umirovljenica Gordana kaže da s obzirom na to kolike su mirovine, trebalo bi ih usklađivati svaki mjesec prema rastu troškova. Neki pak smatraju da rješenje uopće nije u usklađivanju, nego u trajnom povećanju vrijednosti mirovine koja sve više zaostaje za realnim troškovima života.

Podsjetimo, umirovljenici još uvijek čekaju da se sadašnji omjer usklađivanja poveća sa 70:30 na 85:15 kako je Vlada obećala predstavnicima umirovljenika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe. Premijer je obećao i dodatnu godinu dana staža po djetetu pri izračunu mirovine za umirovljenice, no još uvijek nije jasno kada će to biti i hoće li obuhvatiti i umirovljene prije 2024. godine.

Copy link
Powered by Social Snap